EMNER

S: Danskerne skal sundhedstjekkes

En invitation til et sundhedstjek hos lægen kunne være statens 40 års fødselsdagsgave til befolkningen, mener Socialdemokraterne.

En invitation til et sundhedstjek hos lægen kunne være statens 40 års fødselsdagsgave til befolkningen, mener Socialdemokraterne.

KØBENHAVN:Danskerne er uvidende om deres egen sundhedstilstand, viser en ny undersøgelse fra Hjerteforeningen. Derfor er Socialdemokratiet klar til at tage kampen op mod helbredsproblemerne. Partiet foreslår, at statens 40 års fødselsdagsgave til danskerne bliver en lægeinvitation til et gennemgående sundhedstjek. - Folk skal have et tilbud om at blive undersøgt, så man tidligt kan opdage høje kolesteroltal, forhøjet blodtryk eller andet, så de kan ændre deres livsstil og leve længere. Som det er nu, ved folk ikke, om de er i risikogruppen, siger Sophie Hæstrup Andersen, sundhedsordfører hos Socialdemokraterne. Hos Venstre mener sundhedsordfører Birgitte Josefsen ikke, at et sundhedstjek er nok for at dæmme op om danskernes sundhedstilstand. Hele forebyggelsesprocessen skal tænkes i større rammer. - Det hjælper ikke, at folk bare får at vide, hvordan deres helbredstilstand ser ud. Der skal værktøjer til for at rådgive befolkningen og for at få i borgerne. Sundhedstjekket kan godt tænkes ind i en helhed om forebyggelsestiltag, men alene er det ikke nok, siger Birgitte Josefsen. Ved de seneste finanslovforhandlinger forsøgte Socialdemokraterne at skrive sundhedstjekket ind i statsbudgettet, men ikke kom igennem med initiativet. Nu tager Sohpie Hæstrup Andersen sundhedsproblematikken op igen ved forhandlingerne for 2010. - På sigt vil vi komme til at spare penge, fordi udgifterne til behandling og genoptræning af for eksempel en hjerneblødning koster mange penge. Så der er masser af penge at spare. Det er en investering i danskernes sundhed, siger sundhedsordføreren. Undersøgelsen fra Hjerteforeningen viser, at blot syv procent af danskerne i alderen 55-70 år, der er den aldersgruppe, hvor dårligt hjerte for alvor sætter ind, kender deres egen sundhedstilstand. /ritzau/