S: Demensområdet er endnu en ubetalt regning fra Venstre

Socialdemokratiet støtter fortsat demenshandlingsplan, men ser Venstre stå med ansvaret for manglende penge.

Finansordfører for Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen mener, at demensområdet kommer til at mange penge, fordi den tidligere regering har været karrig med finansieringen.

Finansordfører for Socialdemokratiet Christian Rabjerg Madsen mener, at demensområdet kommer til at mange penge, fordi den tidligere regering har været karrig med finansieringen.

KØBENHAVN:Flere partier frygter, at den store og langsigtede demenshandlingsplan, der skulle løbe til 2025, mister en voldsom del af sin finansiering ved årsskiftet.

Socialdemokratiet står stadig bag indsatsen, men mener, at den daværende regering har efterladt en regning. Det siger partiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen.

- Det er en prioritet for regeringen, at vi får afsat midler til demenshandlingsplanen.

- Den udfordring, vi har, er, at den tidligere regering lavede en demenshandlingsplan frem til 2025, men undlod at finde finansiering til efter 2019. Derudover afskaffede den tidligere regering satspuljemidlerne uden at sætte noget nyt i stedet.

- Vi ønsker at styrke området, men det havde klædt den tidligere regering at afsætte midler i hele perioden, siger ordføreren.

Demenshandlingsplanen blev indgået af den tidligere regering, Socialdemokratiet, SF, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet i 2016.

Planen, der blandt andet skal give bedre pleje, bedre diagnosticering og bedre forhold for pårørende til demens, skulle løbe til 2025 og fik 470 millioner kroner fra 2016 til 2019.

Derfor forhandler Folketinget nu om den kommende finansiering. Her er der ifølge flere partier lagt op til en markant indskrænkning af midlerne.

- Vi tager handsken op og forsøger at finde midler, der kan komme demensramte og deres familier til gode.

- Forhandlingerne foregår lige nu, så jeg kommer ikke til at tale beløb, siger Christian Rabjerg Madsen.

Venstre er svært uenig i Christian Rabjerg Madsens udlægning af, hvilke regninger der er efterladt hvor.

- Der er aldeles ikke nogen ubetalt regning. Socialdemokratiet er selv en del af den brede politiske aftale, som de nu beskylder os for ikke at have finansieret.

- Så det er godt nok en meget dårlig undskyldning, de forsøger at slippe afsted med i et forsøg på at dække over, at de svigter demensområdet.

- Det vil klæde Socialdemokratiet at tage ansvar og bakke op om behovet for hjælp til mennesker med demens og deres pårørende, som vi gør, i stedet for at lave mudderkast, skriver sundhedsordfører for Venstre Sophie Løhde i en kommentar.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.