S: DF kan godt droppe løs tilknytning til EU

Enten er man fuldt medlem af EU, eller også er man ikke, slår et svar fra EU fast, siger Jeppe Kofod (S).

Ritzau
EU Foto: Free/Colourbox
13. juli 2016 17:49

Det er ren fantasi, når Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, forestiller sig, at Danmark fremover kan få en løsere tilknytning til EU.

Jeppe Kofod, som er medlem af Europaparlamentet for Socialdemokraterne, har spurgt EU's ministerråd, om hvorvidt en EU-medlemsstat kan forhandle sig frem til eller tildeles en løsere tilknytning til EU end et fuldt medlemskab.

Og svaret fra ministerrådet er klokkeklart, mener socialdemokraten.

- Enten er man med, eller også er man ikke med. Alle de der mellemformer, som man spekulerer i, er fantasi og findes altså ikke, siger han.

Svaret for EU's ministerråd lyder, at "bestemmelserne om en medlemsstats mulighed for at udtræde af Den Europæiske Union og om forbindelserne mellem Den Europæiske Union og tredjelande er fastsat i traktaterne".

Men når det på et tidspunkt er afklaret, hvilke aftaler Storbritannien får med EU efter brexit, bør danskerne også have en ny folkeafstemning om EU, mener Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl. Han taler altså ikke for en fuld udmeldelse af unionen.

- Jeg har spurgt for at få afklaring på den debat, der kører, hvor Dansk Folkeparti foreslår andre veje. Der findes bare ikke andre veje. Der er medlemskab eller ikke medlemskab. Og jeg anbefaler, at vi er med, siger Jeppe Kofod.

Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, mener imidlertid, at det er et håbløst spørgsmål, Jeppe Kofod har stillet til EU's ministerråd.

En ny EU-model for Danmark bliver ikke aktuel, før det står klart, hvad Storbritanniens fremtidige tilknytning til Den Europæiske Union bliver.

- Han er et skvadderhoved. Selvfølgelig får han det svar. En ny model er jo ikke opfundet endnu. Løsningen opfindes jo først det øjeblik, Storbritannien ønsker det, siger Kenneth Kristensen Berth.

Hvis briterne forbliver medlemmer af EU på de nye vilkår, vil Dansk Folkeparti anbefale, at Danmark kæmper for en lignende aftale.

- Det er ikke interessant at diskutere, om man skal være indenfor eller udenfor. Det interessante er, hvad det er for en aftale, Storbritannien når frem til, siger DF-ordføreren.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...