Udland

S: DF stikker kæp i hjulet for EU-patent

Socialdemokraterne kalder det ærgerligt, at Dansk Folkeparti kræver en folkeafstemning om den nye EU-patent.

S: DF stikker kæp i hjulet for EU-patent

Det er "dødærgerligt", at Dansk Folkeparti kræver, at danskerne skal til stemmeurnerne for at tage stilling til en fælles EU-patentdomstol, mener Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel.

- Jeg synes, det er ærgerligt, hvis DF ikke vil støtte en aftale, der så åbenlyst vil kunne give arbejdspladser i Danmark og er efterspurgt af dansk erhvervsliv, fordi det betyder, at danske virksomheder vil få lettere ved at sælge deres produkter i EU, siger han.

- Så jeg synes, det er meget beklageligt, hvis DF vil stikke en kæp i hjulet på det.

Et fælles EU-patent vil gøre det markant billigere for virksomheder at søge patent for deres produkter i Europa.

Hvor det i dag koster gennemsnitligt 240.000 kroner at søge patent i alle EU-landene, vil det fremover kommer til at koste 5000 kroner.

Men selvom Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Morten Messerschmidt, erkender, at der også er "gode ting" i forslaget, fastholder han kravet om en folkeafstemning.

Også Enhedslisten har tidligere givet udtryk for, at man vil have aftalen til afstemning.

Det kræver 5/6 flertal i Folketinget eller en folkeafstemning at få det gennemført. Og hvis DF og Enhedslisten står sammen kan de gennemtvinge en folkeafstemning om EU-patentet.

- Jeg kan sagtens forstå juraen og er i øvrigt enig om, at der ikke er noget at rafle om, siger Jens Joel og fortsætter:

- Men en sag, som er så teknisk og kun angår erhvervslivet og som sådan ikke betyder noget for danskerne, den synes jeg, vi skal håndtere i Folketinget. Det ærgrer mig, at DF ikke fokuserer på indholdet i aftalen, men udelukkende fokuserer på det principielle.

Morten Messerschmidt afviser, at det kun er af principielle årsager, at DF kræver folkeafstemning. Det skyldes også, at aftalen indeholder "knaster".

- Folk, der mener, at deres patent er blevet krænket, kan selv vælge, hvor i EU, sagen skal anlægges. Det betyder, at små danske opfindere kan risikere at blive hevet i retten i for eksempel Grækenland, hvor de ikke har mulighed for at forsvare sig, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.