S: Erhvervsfjendsk regering dropper møller og provinsjob

Venstres plan om at droppe kystnære vindmøller strider mod det store fokus på job i provinsen, siger S

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix

VANDKANTSDANMARK:Provinsen vil gå glip af 6200 danske produktionsarbejdspladser, hvis regeringen dropper de kystnære vindmølleprojekter.

- Det er meget ærgerligt og ekstremt erhvervsfjendsk, siger Socialdemokratiets finansordfører, Benny Engelbrecht.

- Jeg undrer mig over, at det eneste reelle argument, regeringen tilsyneladende står tilbage med, er, at de kystnære vindmøller er grimme.

- Det er et underligt argument for at droppe 6200 arbejdspladser i provinsen.

Det er et regeringsnotat, som Berlingske er kommet i besiddelse af, der viser, at de 6200 job ville opstå på en periode over fire år.

Energi- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) påpeger over for avisen, at økonomien for møllerne er skredet fra en forventning i 2012 på 1,9 milliarder kroner i samlede støtteomkostninger til nu 3,6 milliarder kroner.

Men det argument affejer Benny Engelbrecht:

- Vindmøllerne er aldrig blevet produceret billigere, end de bliver netop nu. Derfor er en del af ministerens argumentation en falsk forudsætning.

- En del af de syv milliarder kroner, man ønsker at spare ved at annullere vindmøllerne, det ser man ud til at kunne opnå alene fordi Kriegers Flak og de kystnære møller opnår en besparelse, der er meget tæt på det.

Spørgsmål: Ministeren påpeger, at det at flytte PSO-afgiften til finansloven vil have en positiv beskæftigelsesmæssig effekt, fordi virksomheder med højt energiforbrug vil spare penge. Har han ikke ret i det?

- Det er jo ikke et enten/eller, det er et både/og, siger Benny Engelbrecht.

- Man kan både styrke ved at omlægge PSO’en og dermed skabe bedre muligheder for produktion - og samtidig få produceret de kystnære vindmøller, som der stadig er flertal for.

Aftalen om opførsel af de kystnære møller blev besluttet i 2012. Det fremgik, at der i 2020 skal være opstillet 450 megawatt kystnære møller.

Aftalen slog også fast, at støtteordninger til opførslen skulle finansieres af PSO-afgiften.

Den er siden blevet underkendt af EU-Kommissionen for at være konkurrenceforvridende, og det er derfor, regeringen vil finde penge til grøn omstilling på anden vis.

Det vil frem mod 2035 spare statskassen for otte milliarder kroner at droppe de kystnære møller.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.