S frygter dårligere velfærd på landet med kontanthjælpsloft

V og S strides om, hvorvidt nye regler vil få fattige børnefamilier til at flytte fra storbyerne.

Reaktioner på regeringens nye udkast til kontanthjælpsloft Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Reaktioner på regeringens nye udkast til kontanthjælpsloft Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Regeringen skævvrider Danmark, når kontanthjælpsloftet og 225-timers-reglen ifølge flere eksperter vil få fattige børnefamilier til at flytte væk fra de store byer.

Det mener Socialdemokraternes beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen.

- Man sætter folks ydelse ned for at tvinge dem i arbejde. Men hvis de ikke får et arbejde lige med det samme, så flytter de ud i de områder, hvor der er endnu mindre arbejde at få. Det er at sparke sig selv i nakken, siger han.

Reaktionen kommer, efter at flere eksperter til Avisen.dk vurderer, at fattige børnefamilier kan blive presset ud af de store byer og tvunget til at søge mod landkommunernes billigere boliger, når regeringens kontanthjælpsloft og 225-timers-regel træder i kraft 1. oktober.

Leif Lahn Jensen frygter, at flytningen fra byerne til landdistrikterne vil skabe større sociale udfordringer i de områder, der i forvejen er udfordrede.

- Rigtig mange får ikke råd til at bo i deres boliger i de store byer. Så flytter man ud til landdistriktsområderne. Der frygter man jo selvfølgelig, at der kommer flere, som vil medføre større sociale udgifter. Det giver mindre velfærd til resten af kommunen, siger han.

Men i Venstre regner beskæftigelsesordfører Hans Andersen ikke med, at flyttebilerne vil køre i pendulfart mellem storbyerne og landdistrikterne, når de nye regler træder i kraft.

- Kontanthjælpsloftet sikrer, at der er en mærkbar økonomisk gevinst ved at tage et arbejde. Der er flest arbejdspladser i de store byer i øjeblikket, så de har større chance for at komme i arbejde, hvis de bliver boende. Derfor forventer jeg også, at langt de fleste vil blive, siger han.

Spørgsmål: Men når nu det er lettere at få arbejde i de store byer, så vil det vel være ærgerligt, hvis det her får folk til at flytte væk fra dem?

- Ja, men jeg tror heller ikke, at børnefamilierne på kontanthjælp vælger at flytte ud. Jeg tror, de ser på, hvor mulighederne for arbejde er størst, og det er de der. Samtidig har kommunerne en opgave i at hjælpe dem tættere på arbejdsmarkedet, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.