Politisk flertal er imod forbud mod religiøs omskæring

V-formand Jakob Ellemann-Jensen siger, at han lige som Socialdemokratiet er imod et forbud mod omskæring.

Mens statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag holdt tale ved Dansk Erhvervs Årsdag, meddelte Socialdemokratiets gruppeformand, at partiet ikke vil forbyde religiøs omskæring af drenge. Også Venstre er imod et forbud.

Mens statsminister Mette Frederiksen (S) torsdag holdt tale ved Dansk Erhvervs Årsdag, meddelte Socialdemokratiets gruppeformand, at partiet ikke vil forbyde religiøs omskæring af drenge. Også Venstre er imod et forbud.

KØBENHAVN:S-regeringen afviser at forbyde religiøs omskæring af mindreårige drenge.

Det siger Socialdemokratiets gruppeformand, Flemming Møller Mortensen, torsdag til TV2, og hans synspunkt bakkes op af Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen.

- Vi går ikke ind for et forbud, siger Flemming Møller Mortensen.

I en kort kommentar efter en tale ved Dansk Erhvervs årsdag siger Jakob Ellemann-Jensen til Ritzau:

- Hun (statsminister Mette Frederiksen, S, red.) er imod et forbud, det er jeg også, siger han.

Også Mette Frederiksen holdt tale til arrangementet torsdag. Hun ønskede ikke at stille op til interview efterfølgende.

Socialdemokratiet har 48 mandater i Folketinget, mens Venstre har 42.

Dermed har Folketingets to største partier akkurat de nødvendige 90 mandater til at sikre et politisk flertal.

Dansk Folkeparti støtter et forbud, men emnet har skabt splid i DF's folketingsgruppe.

Her meddelte partiets mangeårige profil Marie Krarup onsdag, at hun ikke genopstiller ved næste folketingsvalg. Årsagen er netop DF's støtte til forbuddet.

Hun er ellers en af tre DF'ere, som har fået lov til at stemme, som de vil, fordi de er imod et forbud. Søren Espersen og Morten Messerschmidt er de to andre.

SF, Enhedslisten, Alternativet, Nye Borgerlige og Liberal Alliance har ifølge TV2 tidligere meldt ud, at de er for et forbud.

Tilbage i 2008 var statsminister Mette Frederiksen også for et forbud. Som partiets daværende socialordfører udtalte hun ifølge Berlingske:

- Jeg har aldrig forstået, hvorfor man skal skære i børn på den måde. Jeg mener ikke, at religion kan legitimere, at man påfører sine børn fysiske skavanker og de smerter, der må være forbundet med det.

- Vi har diskuteret omskæring af kvinder, men jeg mener også, omskæring af drenge skal forbydes, sagde hun.

Flemming Møller Mortensen tilføjer til TV2, at Socialdemokratiet er imod religiøs omskæring af drengebørn, men at et forbud ikke er den rette vej at gå.

Han frygter, at omskæringer trods et forbud fortsat vil finde sted, men blot i det skjulte uden kontrol af en læge.

Flere af folkekirkens biskopper har advaret mod et forbud.

Det står klart, efter at Kristeligt Dagblad har kontaktet alle ti biskopper for at høre deres holdning til emnet, der af flere beskrives som en kriminalisering af jødedommen.

Det er den tidligere minister og nuværende medstifter af partiet Fremad Simon Emil Ammitzbøll-Bille, som har fremsat et forslag i Folketinget om et forbud mod omskæringer.

Der blev pustet nyt liv i debatten, der har været på dagsordenen flere gange tidligere, da der hen over sommeren opstod uro i en arbejdsgruppe, der var nedsat for at opdatere en vejledning om omskæring.

Tidligere torsdag sagde en talsmand fra EU-Kommissionen, at medlemslande skal respektere retten til at praktisere en religion.

- Selv om religiøs omskæring ikke falder inden for rammen af EU's love, så skal medlemslandene sikre, at alle fundamentale rettigheder, herunder retten til at praktisere en religion eller tro, respekteres effektivt og beskyttes i overensstemmelse med national lov og internationale forpligtelser, sagde han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.