S-kongres går imod partitop: Vil have europæisk finansskat

De finansielle transaktioner skal pålægges en europæisk skat, mener et flertal af de delegerede på S-kongres.

S-kongres går imod partitop: Vil have europæisk finansskat

Den socialdemokratiske kongres går søndag imod partitoppen og vedtager, at det skal være et nedskrevet mål i Socialdemokratiets europapolitiske program at få indført en europæisk skat (FTT) på finansielle transaktioner.

Det står ellers i regeringsgrundlaget, at man kun tilslutter sig en global aftale og derfor ikke kan gå med i en smallere europæisk aftale, hvilket efter sigende er blevet banket igennem af De Radikale.

Men det er man tilsyneladende ikke enige om i Socialdemokratiets bagland. Mere end én havde stillet forslag om, at partiet skal støtte en europæisk finansskat.

En af dem er formanden for Socialdemokraterne på Frederiksberg, Mads Reinholdt, der fra talerstolen gjorde det klart, at De Radikale ikke skal blande sig i socialdemokratisk politik i Europaparlamentet.

- Nu er det sådan, at vi skal til at vedtage en politik for Europaparlamentet, og der er det ikke sådan, at Vestager skal bestemme, hvad vi skal mene.

- Derfor synes jeg, at det er vigtigt, at vi præcisere, at vi støtter FTT, siger Reinholdt på kongressen i Aalborg.

I februar fremlagde EU-Kommissionen sit forslag til at indføre en skat på finansielle transaktioner.

I første omgang er det dog kun 11 EU-lande, der har meldt sig klar til indføre den nye skat. Og her er Danmark ikke iblandt.

Både formanden for Socialdemokraternes programudvalg, Jeppe Kofod, og partiets tidligere EU-ordfører Jens Joel forsøgte at overbevise kongressen om, at man skulle forkaste forslaget om en europæisk finansskat.

- Vi skal passe på, at det ikke bliver vores eneste fokus, siger Jens Joel.

Men det overbeviste ikke kongressen.

EU-Kommissionen regner med, at de 11 deltagende EU-lande kan tjene op mod 260 milliarder kroner om året på at beskatte handel med aktier, obligationer, derivater og andre finansprodukter.

Derudover skal skatten fungere som endnu et værn mod spekulation og gældsætning i den finansielle sektor.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst