S mener ikke Løkke har opfyldt et eneste mål

Socialdemokraterne er helt uenige i, at regeringen delvist har opfyldt dens egne fire ledestjerner.

Folketinget. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Folketinget. Foto: Scanpix/Liselotte Sabroe

Det er langt fra sandheden, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) påstår, at hans egne fire succeskriterier næsten er blevet opfyldt, mener Socialdemokraterne.

Kriterierne indbefatter færre på offentlig forsørgelse, færre asylansøgere, flere private job og bedre kernevelfærd.

- På alle fire områder er vi nu - under et år efter - nået et stykke af vejen, siger Lars Løkke Rasmussen under Folketingets afslutningsdebat.

Men det er Socialdemokraterne lodret uenige i.

- Status er, at regeringen enten ikke har leveret på deres succeskriterier eller har sat så uambitiøse mål, at de ville være indfriet uanset regeringens reformer, skriver partiet i et notat.

Statsministeren fremlægger selv fra talerstolen, at antallet af personer på offentlig forsørgelse er faldet, men ifølge Socialdemokraternes regnestykke drejer det sig kun om 300 personer.

De mener, at jobreformen sendte 1100 flere i arbejde, mens justeringen af dagpengereformen har betydet 800 færre i arbejde.

Lars Løkke Rasmussen påpeger også, at der er blevet skabt flere private arbejdspladser.

- Der er kommet flere i arbejde. Siden sidste sommer er der skabt 38.000 flere private arbejdspladser, siger han.

Men det er ikke Venstre-regeringens fortjeneste, hævder Socialdemokraterne. Ifølge dem var der allerede udsigt til 120.000 private jobs, da regeringen overtog magten, og beskæftigelsen havde været stigende i to år før det.

Statsministeren mener også, at man har opfyldt målet om at styrke kernevelfærden, da regeringen har tilført sundhedsvæsenet 2,4 milliarder kroner.

Socialdemokraterne synes dog, det klinger hult, når man har pålagt kommunerne et omprioriteringsbidrag, som betyder, at kommunerne skal aflevere 2,4 milliarder kroner hvert år frem til 2019.

I 2016 tilbageføres 1,9 milliarder kroner dog til prioriterede indsatser i kommunerne.

Til det sidste mål om færre asylansøgere vedkender Lars Løkke Rasmussen sig, at en straksopbremsning ikke er blevet en realitet, som han ellers slog på tromme for under valgkampen.

Antallet af asylansøgere blev næsten fordoblet i andet halvår af 2015.

Statsministeren mener dog selv, at det er meget bedre i forhold til, hvad det kunne have været.

- Sidste år steg antallet af asylansøgere i alle vores nabolande med 100 procent eller mere. I Danmark steg det med omkring 40 procent. For meget, men dog langt mindre end i vores nabolande, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden