S og R vil aflyse skattelettelser

Opposition og regering kom ikke hinanden nærmere på nytårsstævne

Margrethe Vestager - og i baggrunden Bendt Bendtsen - lytter til Helle Thorning-Schmidts indlæg under Det Radikale Venstres traditionelle nytårsstævne. 
Foto: Claus Fisker/Scanpix

Margrethe Vestager - og i baggrunden Bendt Bendtsen - lytter til Helle Thorning-Schmidts indlæg under Det Radikale Venstres traditionelle nytårsstævne. Foto: Claus Fisker/Scanpix

Både de radikale og Socialdemokraterne vil suspendere yderligere skattelettelser, indtil en skattekommission kan være klar med et nyt og reformeret skattesystem. De radikale mener, at regeringens nylige skattepakke, der lettede skatten for 10 milliarder kroner, er med til at overophede den danske økonomi. - Derfor vil jeg gerne foreslå Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti og regeringen, at vi i enighed suspenderer skattelettelserne i 2009 af hensyn til den økonomiske ophedning og i stedet laver en egentlig, finansieret skattereform, der bidrager til soliditet og stabilitet, fordi der skabes mere arbejdskraft. Det vil give økonomien tiltrængt luft og skattekommissionen noget at arbejde med - også for at sikre den grønne profil, sagde Margrethe Vestager (R) på sit partis Nytårsstævne i Nyborg, hvor både socialdemokraternes formand Helle Thorning-Schmidt og de konservatives leder Bendt Bendtsen var inviteret til den traditionsrige søndagsdebat. Helle Thorning-Schmidt vil gerne af med skattelettelserne, og hun brugte meget af sin taletid på at understrege, at politikerne nu må prioritere, da der ikke både er plads til bedre velfærd og lavere skatter. Men det afviste Bendt Bendtsen kategorisk. - Hvis I tror, at budskabet fra dette møde er, at nu går man ud og aflyser en skattelettelse, som Det Konservative Folkeparti har sloges for, kan I godt glemme det, sagde Bendt Bendtsen. Samarbejde vægtet Alle tre partiledere brugte debatten på at tale om samarbejde partierne imellem. Bendt Bendtsen opfordrede de øvrige partier til at tage aktivt del i politikken omkring regeringens kvalitetsreform, den økonomiske politik og indsatsen i forhold til klimaet. Helle Thorning-Schmidt erklærede, at Socialdemokraterne er parate til at tage ansvar og være med til politiske aftaler. Men når det kom til den konkrete politik var der alt andet end enighed. S: Blind regering Særligt Helle-Thorning Schmidt slog hårdt ud efter regeringen, som hun mener er blind for velfærdsstatens problemer. Hun beskyldte også regeringen for at løbe fra sine valgløfter - Vi er nødt til at sige, at det er sjældent, at man har oplevet en situation, hvor afstanden mellem valgløfterne og virkeligheden har været større. I valgkampen blev vi lovet ubrudt økonomisk fremgang, vi blev lovet skattelettelser og mere velfærd på samme tid. Der var ikke noget behov for prioritering, sagde Helle Thorning-Schmidt, der beskyldte regeringen for, at de først efter valget begyndte at tale om en mulighed for et økonomisk indgreb for at forhindre overforbrug. Bendt Bendtsen svarede igen med at beskylde Socialdemokraterne for netop at være dem, der ville være skyld i overforbrug og overophedning af økonomien med henvisning til, at Helle Thorning-Schmidt har krævet et lønløft til særlige, offentligt ansatte på fem milliarder kroner. - Jeg lægger mærke til, at der er sagt noget omkring de offentlige overenskomster og omkring ansvarlighed, Helle. Men den kan vi tage på et andet tidspunkt, sagde Bendt Bendtsen.