S om børnecheck-sag: Lars Løkke skal nu på banen

Socialdemokraterne mener, at Venstre-formanden nu bør forklare, hvad der er op og ned i børnecheck-sagen.

Socialdemokraternes politiske ordfører, Maja Panduro, er overrasket over den seneste udvikling i sagen om EU-borgeres ret til børnecheck.

Berlingske skriver på baggrund af en aktindsigt, at VK-regeringen fik flere advarsler i 2010, da den forberedte et lovforslag, der skulle indføre det såkaldte optjeningsprincip for EU-borgeres ret til at modtage dansk børnecheck.

En advarsel om, at loven risikerer at være i strid med EU-retten, blev ifølge avisen redigeret ud af lovforslaget, fordi det "ville se uhensigtsmæssigt ud".

- Det er lidt overraskende i en situation, hvor vi for mindre end en uge siden havde Lars Løkke Rasmussen (V) til at stå i tv med åbne øjne og opfordre til, at vi skulle bryde loven, siger Maja Panduro.

- Især hvis han samtidig har gået rundt og været vidne om det her, og det må man på en måde gå ud fra, at han har, når han var statsminister i den daværende regering. Så synes jeg da, at det er en lille smule overraskende, siger hun.

Maja Panduro mener, at det rejser nogle alvorlige spørgsmål:

- Hvem i den daværende regering var vidne om det her, hvad vidste Lars Løkke, og hvem bestemte, at man skulle redigere advarselslamper fra juristerne ud af det endelige lovforslag, spørger hun.

Men Socialdemokraternes politiske ordfører mener ikke, at der på nuværende tidspunkt er behov for en kulegravning af sagen. I stedet bør Lars Løkke komme med en forklaring.

- Det kunne være godt, hvis vi nu fik Lars Løkke Rasmussen på banen, så han kan fortælle, hvad der egentlig er op og ned i det her, og hvad han som statsminister har været vidne om, siger hun.

- Hvis det er rigtigt, at man politisk har presset embedsfolk til kun at finde på argumenter for og ikke lave saglige vurderinger, så er det selvfølgelig meget alvorligt.

- Derfor synes jeg også, at det ville det være ordentligt, hvis Lars Løkke nu står frem, mener Maja Panduro.

Optjeningsprincippet betød, at EU-borgere skulle have haft bopæl eller beskæftigelse i mindst to år i Danmark for at modtage fuld børneydelse.

Ifølge EU-Kommissionen har EU-borgere dog ret til ydelsen, så snart de får arbejde i landet, og derfor er regeringen nu klar med et nyt lovforslag.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.