S om løftebrud: Her er Løkkes 27 kovendinger

Grundlovsdag er ved at udvikle sig til at slagsmål om løftebrud mellem Socialdemokraterne og Venstre.

S om løftebrud: Her er Løkkes 27 kovendinger

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes regering er siden valget igen og igen blevet anklaget for løftebrud.

Men på grundlovsdag forsøger Socialdemokraterne at slå tilbage mod Venstre og Lars Løkke Rasmussen.

Socialdemokraterne har lavet en liste med 27 områder, hvor man mener, at Venstre har lavet kovendinger siden valget.

Blandt andet beskylder Socialdemokraterne Lars Løkke Rasmussen for før valget at fastslå, at der ikke ville være råd til reelle skattelettelser i de kommende år.

Men nu kræver Venstre pludselig 13 milliarder kroner i reelle skattelettelser for at stemme for regeringens skattereform.

Venstre bliver også beskyldt for at løbe fra den aftale om grænsekontrol, som VK-regeringen indgik med Dansk Folkeparti og for før valget at foreslå en kickstart af økonomien, som man nu ifølge Socialdemokraterne taler imod.

- Venstre er gået fra at være et nogenlunde ansvarligt regeringsparti til at være et rystende uansvarligt hængekøjeparti, der lader taktik og meningsmålinger dikterer politikken, siger Socialdemokraternes EU-ordfører, Jens Joel.

- Den ene dag skal der være nulvækst i det offentlige, den anden dag skal der ikke. Den ene dag er der ikke råd til skattelettelser, den næste dag er der 13 milliarder at dele ud til de rigeste, siger han.

Regeringen må dog selv lægge ører til hårde beskyldninger om løftebrud i flere af Venstres grundlovstaler.

- Hver uge siden valget er Helle og Villy løbet fra løfterne, siger Claus Hjort Frederiksen i sin grundlovstale og remser op:

- Efterlønnen er kraftigt ændret. Dagpengene er ikke rullet tilbage. Millionærerne skal ikke beskattes. I stedet skal topskatten lettes. På forskningen er der sparet 419 millioner kroner, siger han og fortsætter:

- Løftet i den offentlige sektor udeblev. VK-nulvæksten i 2011-2013 er nu også den nye regerings politik, og det store løft fra 2014 er erstattet af den samme vækst som VK-regeringen, lyder det fra Claus Hjort Frederiksen, som fortsætter:

- Så Helle og Villy har altså adopteret VK-massakren. Og vi husker alle, at de to mest håndfaste løfter - boligpakke og betalingsring - røg ved ynkelige tilbagetog.

/ritzau/