S støtter stop for forhandlinger om Tyrkiet i EU

R vil nøjes med at suspendere forhandlingerne om Tyrkiets EU-medlemskab, mens S vil have fuldt stop.

folketingsvalg2015 Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt/scanpix/

folketingsvalg2015 Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt/scanpix/

Socialdemokratiet står helt bag, når regeringen vil have EU til at stoppe forhandlingerne med Tyrkiet om medlemskab.

Det siger Socialdemokratiets udenrigsordfører, Nick Hækkerup.

- Det er vi indstillet på at støtte. Vi er nået til et punkt, hvor man må sige: Nok er nok, siger Nick Hækkerup.

- Ud fra de brud på retsstatsprincipper og menneskerettigheder, fængsling af journalister og parlamentarikere, som Tyrkiet gennemfører.

Anders Samuelsen har orienteret Det Udenrigspolitiske Nævn om regeringens holdning. Den kommer, efter at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og SPD-leder Martin Schulz har lovet at stoppe forhandlingerne.

Merkel vil tage sagen op med EU's andre regeringschefer. Det oplyste hun søndag i valgkampens eneste tv-debat med SPD-lederen, før tyskerne 24. september stemmer til Forbundsdagen.

Nick Hækkerup afviser, at Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, har reageret rigtigt på et militærkup sidste sommer vendt mod det parlamentariske styre.

- Problemet er, at Erdogan helt konsekvent har bevæget Tyrkiet i en nationalistisk, islamistisk retning, hvor han undertrykker almindelige menneskerettigheder, mener Socialdemokratiets udenrigsordfører.

Derimod vil De Radikale nøjes med at suspendere EU's forhandlinger med Tyrkiet, siger udenrigsordfører Martin Lidegaard.

- Det er ikke klogt at melde så hårdt ud med et fuldt stop for alle forhandlinger med Tyrkiet. Man skal bede om en suspension, indtil man kan se, om man kan få Tyrkiet på plads, mener Martin Lidegaard.

Spørgsmål: Er Erdogan ikke udenfor pædagogisk rækkevidde?

- Jeg er enig i, at Erdogan er udenfor pædagogisk rækkevidde. Men der kan også komme en tid efter Erdogan. Næsten halvdelen af den tyrkiske befolkning har været imod hans folkeafstemning, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.