S-top lægger afstand til velstandsopgør

Rosenkrantz-Theil taler på egne vegne i opgør med kontante velfærdsydelser til alle, siger S-toppen.

S-top lægger afstand til velstandsopgør

Det er ikke alle danskere, der har brug for børnecheck og folkepension. De ydelser skal fremover afhænge af indkomst. Sådan lyder budskabet fra to markante socialdemokratiske politikere Pernille Rosenkrantz-Theil og Jens Joel i fredagens udgave af Jyllands-Posten.

Men det budskab står for deres egen regning, siger Socialdemokraternes politiske ordfører, Magnus Heunicke.

- Vi nedtrapper børnechecken for de allermest velstillede, og vi omfordeler fra de rigeste pensionister, til dem der har mindst. Det er god socialdemokratisk politik. Men vi er ikke i gang med et opgør med den universelle velfærdsmodel, siger han til Ritzau.

Regeringen har i denne uge fremlagt sit udspil til skattereform, og i det ligger der en nedtrapning af børnechecken for de allerrigeste familier og lavere folkepension til de mest velstillede pensionister.

Men Magnus Heunicke understreger, at Socialdemokraterne ikke har planer om at gå længere ud ad den sti.

- Hvis vi syntes, det var det, vi ville, så havde vi skrevet det i vores skatteoplæg. De brede grupper af danskere skal være sikre på, at velfærdssamfundet også er til for dem. Det er ikke kun noget for de dårligst stillede, siger han.

Anderledes toner lyder fra Pernille Rosenkrantz-Theil.

- Jeg vil hellere have, at de penge, der i dag bruges på kontante udbetalinger, går til noget, som har større værdi for mig end for eksempel en børnecheck, som jeg ikke har brug for. Det har en stærk folkeskole og et stærkt sundhedsvæsen, siger hun til Jyllands-Posten.

Pernille Rosenkrantz-Theil understreger dog, at hun ønsker, at velfærdsstaten samlet set skal have den samme størrelse som i dag - blot skal pengene fordeles anderledes.

Udmeldingerne kommer samtidig med, at Socialdemokraterne får historisk ringe vælgertilslutning på 16,9 procent i en måling fra Megafon for TV 2 Nyhederne og Politiken. Det er det laveste nogensinde i en måling fra Megafon.

Bundrekorden hidtil var på 17,7 procent, der blev målt i 1998, da den daværende formand Poul Nyrup Rasmussen var i stormvejr på grund af efterlønsgarantien.

/ritzau/