Danmark

S: Uværdigt med patienter på gangene

Regioner og kommuner skal samarbejde, så unødvendige indlæggelser kan undgås, siger Socialdemokraterne.

S: Uværdigt med patienter på gangene

Det er uværdigt for patienterne, at de må ligge på gangene eller i et opholdsrum, fordi sengestuerne er proppede, siger Socialdemokraternes sundhedsordfører, Sophie Hæstorp Andersen.

- Også selv om vi har haft den værste influenzaepidemi i mange år, skal det være sådan, at man på afdelingerne kan håndtere presset, siger hun og erkender, at problemet langtfra er nyt.

- Da vi var i opposition, kæmpede vi også mod overbelægningerne og for at få den borgerlige regering til at gøre noget, siger hun.

Sundhedsordføreren henviser til, at regeringen afventer en analyse, der skal kortlægge behovet for sengepladser på de medicinske afdelinger.

- Før vi kan reagere, skal vi have nogle mere præcise tal for, hvor stort problemet er. Jeg har i dag fået at vide i Sundhedsministeriet, at analysen er lige på trapperne, siger Sophie Hæstorp Andersen.

Indtil da opfordrer hun kommuner og regioner til øget samarbejde, sådan at flere indlæggelser helt kan undgås eller forkortes med den rette pleje i hjemmet.

Overbelægningerne har især været udtalte denne vinter, fordi flere har været ramt af alvorlig influenza.

En undersøgelse foretaget af Dansk Sygeplejeråd viser, at 43 procent af sygeplejerskerne på de medicinske afdelinger inden for en uge i december oplevede, at der lå patienter på gange eller i opholdsrum, fordi sengestuerne var optaget.

Men også uden for "højsæsonen" brænder det på. En rundspørge foretaget af Jyllands-Posten viser, at hver tredje af de medicinske afdelinger sidste år havde en gennemsnitsbelægning på over 100 procent året igennem.

Udviklingen har fået Dansk Sygeplejeråd, Lægeforeningen og Danske Patienter til blandt andet at foreslå et her-og-nu-stop for nedlæggelse af medicinske afdelinger.

- Det er en nødvendig løsning. Patienter på gangene skaber uværdige og farlige situationer for både patienter og personale, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst