S vil have Løkke i samråd om Hjorts regnestykker

Socialdemokratiet mistænker finansministeren for potentielt misbrug af embedsværket i sag om 2025-beregninger.

Venstre kalder DF-krav om Europol umulige Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Venstre kalder DF-krav om Europol umulige Foto: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson

Socialdemokratiet vil have statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i samråd om Finansministeriets beregninger af Socialdemokratiets oplæg til forhandlinger om dansk økonomi frem til 2025.

Beregningerne, som første gang blev offentliggjort i Politiken i denne uge, viste ifølge finansminister Claus Hjort Frederiksen (V), at Socialdemokratiets plan manglede syv milliarder kroner frem til 2020.

Men ministeren valgte at lægge en række forudsætninger ind i beregningerne, som Socialdemokratiet kalder manipulerende.

Det har ført til noget nær en krig mellem finansministeren og det store oppositionsparti. Gruppeformand Henrik Sass Larsen (S) har allerede kaldt Hjort i samråd.

Men statsministeren skal også i ilden, lyder det nu.

- Statsministeren har en tilsynsforpligtelse i forhold til de andre ministerier, siger finansordfører Benny Engelbrecht (S).

- Vi har en finansminister, der får det til at lyde som om, at man har lavet faktuelle og dybdegående beregninger, som Finansministeriet kan stå inde for. Men det er ikke tilfældet.

Statsministre kaldes ofte i samråd, men det hører til sjældenhederne, at de møder op.

Så sent som i slutningen af juni klagede et flertal i Folketinget til præsidiet over, at Løkke nægtede at møde op i et samråd om den landbrugspakke, der endte med at koste Eva Kjer Hansen (V) posten som miljø- og fødevareminister.

Denne gang bør Løkke dog møde op, mener Benny Engelbrecht.

- Hvis man foregiver, at et ministeriums embedsmænd kan lægge navn til nogle meget tvivlsomme beregninger, så er det en meget alvorlig sag. Så kan det være et spørgsmål om embedsmisbrug og det, der er værre.

Spørgsmål: Skal det så forstås sådan, at hvis I får regeringsmagten igen, vil I holde jeres sti meget mere ren i forhold til, hvordan Finansministeriets regnemaskiner skal bruges?

- Det er i hvert fald klart, at hvis man skal præsentere noget som værende noget, Finansministeriet står bag, så skal man også kunne fremlægge et klart notat, hvor Finansministeriets logo står på.

- Hvis man fremlægger noget, som er ens egne beregninger, må man klart og tydeligt lade det fremgå, siger Benny Engelbrecht.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.