Danmark

S vil lokke læger til landområder med højere løn

Visse steder kan en læge have op mod 4000 patienter. Der menes at mangle mellem 100 og 150 læger i landet.

PSO forhandlinger Foto: Scanpix/Jens Astrup

PSO forhandlinger Foto: Scanpix/Jens Astrup

Praktiserende læger i byer skal gå ned i løn, for at deres kolleger på landet kan tjene mere.

Det foreslår Socialdemokraterne, der mener, at højere løn vil trække flere læger til udkantsområder. Det skriver Jyllands-Posten mandag.

- At nogle områder i vores land mangler læger, er et af de mest presserende problemer i det samlede sundhedsvæsen, og det giver en meget uheldig skævvridning af hele samfundet, siger formand Mette Frederiksen til avisen.

Mette Frederiksen vil overfor Jyllands-Posten ikke sætte et beløb på, hvor stor en bonus læger i yderområder skal have. Men omlægningen skal være udgiftsneutral, understreger hun.

Praktiserende læger er selvstændige erhvervsdrivende. De får dels et basishonorar, dels betaling for ydelser.

Det er basishonoraret, som Socialdemokraterne vil hæve for læger i yderområder. Også læger i udsatte boligområder vil Socialdemokraterne give højere basishonorar.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) er netop begyndt at forhandle med Danske Regioner om næste overenskomst. Den fremtidige overenskomst skal godkendes af et flertal af de praktiserende læger.

Christian Freitag, der er formand for PLO, mener ikke, det er realistisk, at medlemmerne vil gå med til at gå ned i løn.

- Vi tager meget positivt imod forslagene, og vi kvitterer for dem, men det skal være muligt at realisere dem, siger han.

Heller ikke formand for Danske Regioner Bent Hansen (S) forventer, at læger i byområder vil betale til praksisser på landet.

- Det har aldrig været særligt frugtbart at gå ind til en forhandling med et krav om, at nogen skal aflevere et gode, de har erhvervet. Det tror jeg ikke meget på, men som en fremtidig model har den noget for sig, siger han til Jyllands-Posten.

Jane Heitmann, sundhedsordfører for Venstre, påpeger, at regeringen har nedsat et udvalg, der skal komme med forslag til, hvordan lægemanglen kan løses.

- Så må vi se, hvilke modeller det giver mening at arbejde videre med. Regeringen ønsker at skabe et Danmark i balance, også når det gælder lægedækning, siger sundhedsordføreren til Ritzau.

Udvalget forventes at være færdig med arbejdet efter nytår.

En praktiserende læge tjener i gennemsnit 1.092.104 kroner om året.

Ifølge PLO mangler der mellem 100 og 150 læger i Danmark. I områder, hvor der er lægemangel, kan en enkelt læge have op mod 4000 patienter.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.