Så billigt er det at få hele Danmark til at bruge grøn energi

Du vil næppe mærke den mindste ændring i din dagligdag, selvom du skal undvære kul, olie og naturgas.

Arkivfoto

Arkivfoto

KLIMAFORANDRINGER:Hvis Danmark vil begrænse globale klimaforandringer, droppe fossile brændstoffer som kul, olie og naturgas, og fungere som 100 procent grønt samfund, er udgiften rundt regnet 150 kroner ekstra om måneden pr. dansker. Højst.

Sådan lyder det samstemmende fra en række danske forskere, skriver Videnskab.dk.

- Vi skal i gang nu. Bæredygtige brændstoffer bliver aldrig billigere end fossile brændstoffer, og vi har travlt, konstaterer Anders Winther Mortensen, ph.d.-studerende på SDU Livscykluscenter, Institut for Kemi-, Bio- og Miljøteknologi ved Syddansk Universitet, til Videnskab.dk.

Anders Winther Mortensen har sammen med sin kollega Kasper Dalgas Rasmussen undersøgt, hvordan vi kan undgå at bruge fossile brændstoffer, der udleder drivhusgasser, som gør kloden varmere.

Konklusionen er klar: Det er store samfundsændringer, der er brug for, hvis vi vil holde den internationale målsætning om, at Jordens temperatur stiger til helst ikke mere end 1,5 eller højest 2 grader i forhold til, hvad temperaturen var før industrialiseringen.

De to SDU-forskere nævner i flæng:

- Kraftværker skal erstattes af vindmølleparker

- Olie- og naturgasfelter skal lukkes

- Brændstof til fly og store skibe skal laves af luft og vand

- Mindre skibe skal sejle på strøm

Hvis man som politiker er meget bekymret for Danmarks økonomi, er den gode nyhed, at den samlede regning på op mod godt 10 milliarder kroner ekstra om året, som det ifølge de to forskere koster at holde Danmark kørende på udelukkende grøn energi, bliver tjent ind på mindre luftforurening alene.

Udgifter til partikelforurening i form af sygedage, tabt arbejdsfortjeneste, hospitalsudgifter og lignende er nemlig hele 28 milliarder kroner om året, viser en rapport fra Aarhus Universitet. Altså rigeligt til at finansiere en dansk omlægning.

De to forskere - som har lavet deres beregninger som en del af deres ph.d.-uddannelse i et speciale bedømt til 12 - skyder måske endda for højt, når de ender på en udgift for samfundet på 10 milliarder kroner om året for at blive grønt.

Det mener Brian Vad Mathiesen; en af verdens førende forskere i udgifterne ved omstilling til en bæredygtig fremtid.

- Jeg vil sige, at beløbet ligger tættere på at være det samme, som vi bruger på fossile brændstoffer i dag, eller endda lavere, siger Brian Vad Mathiesen, professor i energiplanlægning og vedvarende energisystemer ved Aalborg Universitet.

Anders Winther Mortensen og Kasper Dalgas Rasmussen er både under deres speciale og i deres videre forskning som ph.d.-studerende blevet vejledt af professor Henrik Wenzel.

Professoren sender yderligere en opsang af sted mod demokratiets ledere på Christiansborg:

- Det her er noget, som alle politikere burde læse med interesse. Jeg tror, de færreste ved, hvor lidt der skal til for at løse denne her problemstilling. Vi har pengene. Vi har teknologien. Hvorfor er vores politikere ikke med?

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.