Så er det nu unge kvinder skal vaccineres

Lokalbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse sender en opfordring til alle med teenagepiger i familien eller omgangskredsen

Der er flere kendte ambassadører for Vidunderlivet - blandt andre svømmeren Jeanette Ottesen Gray. Foto: Vidunderlivet
Kræft 10. februar 2013 08:23

FREDERIKSHAVN: I august sidste år lød startskuddet til, at HPV-vaccinen blev gratis for kvinder fra årgangene 1985 til 1992, altså de, der nu er mellem 21 og 28 år.

Men vaccinen er kun gratis til udgangen af 2013.

Der har allerede været en række tiltag fra Kræftens Bekæmpelses side for at så mange unge kvinder som muligt tager imod det gratis tilbud om at blive vaccineret, så livmoderhalskræft kan undgås.

Lokalbestyrelsen vil gerne være med til at motivere endnu flere af de unge i målgruppen til at møde op og få vaccinen.

Så er det NU

- Langt fra alle de cirka 1900 unge kvinder fra Frederikshavn kommune, som er født i årgangene 1985 - 1992, er vaccineret mod HPV-virus, fortæller Jytte Schaltz, der er næstformand i Kræftens Bekæmpelses lokale afdeling i Frederikshavn Kommune.

- Der er tale om en virus. som i værste fald kan give livmoderhalskræft.

- Men da tilbuddet om gratis vaccine kun gælder i år, og man skal have tre stik i løbet af et halvt år, opfordrer vi alle i aldersgruppen til at komme i gang nu, tilføjer Jytte Schaltz.

Et dødsfald hvert år

Hun fortæller, at i Frederikshavn er der hvert år 56-72 kvinder fordelt i alle aldersklasser, der får en operation på grund af forstadier til livmoderhalskræft. I gennemsnit dør en kvinde hvert år i Frederikshavn Kommune af livmoderhalskræft.

Også yngre kvinder rammes af livmoderhalskræft. Og alt for mange dør af sygdommen. Men også for dem, der overlever, er det slemt. De får ofte betydelige skader, som de skal leve med resten af livet. Blandt andet kan mange kvinder ikke få børn, som følge af behandlingen.

- Så, hvis du er forældre, veninde, i familie med eller på anden måde pårørende til en ung kvinde årgang 1985-1992, så spørg lige, om de har bestilt tid hos lægen, lyder opfordringen fra Kræftens Bekæmpelse.

Ansvar for forebyggelse

- Frederikshavn Kommune, som har ansvar for forebyggelse af sygdomme hos borgerne, har derfor et særligt ansvar for at få fat på den gruppe kvinder, som traditionelt er svære at nå.

- Disse unge kvinder og deres pårørende læser måske ikke, hvad der står i medierne eller er opmærksomme på den brochure, der ligger hos lægen. De skal høre om vaccinationstilbuddet på en anden måde, mener Jytte Schaltz.

Kvinder skal fortsat tage imod tilbuddet om screening, når de bliver inviteret første gang som 23-årige. Vaccinen dækker nemlig ikke mod alle de HPV-typer, der kan give livmoderhalskræft.

Der er meget stor forskel på, hvor mange der er vaccineret mod HPV i de forskellige dele af landet. Især i yderkommunerne er andelen meget lav. I Frederikshavn Kommune er det under 20 procent, der er vaccineret. Det oplyser Kræftens Bekæmpelse.

Læs mere på www.vidunderlivet.dk

toen

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...