Trafikulykker

Så farlig er en sms bag rattet

Hvor langt kører du på en SMS? Det har FDM testet

At taste på mobilen, mens du kører, kan være en rigtig dårlig idé. Foto: Iris/Scanpix

At taste på mobilen, mens du kører, kan være en rigtig dårlig idé. Foto: Iris/Scanpix

DANMARK:En kort SMS-besked bag rattet med et enkelt øje på vejen sker der ingenting ved. Sådan tænker mange, men faktisk er SMS bag rattet en farlig uvane, der er medvirkende årsag til op mod hvert tredje uheld i trafikken. Det skriver FDMs medlemsblad ”Motor” i det nye nummer.

Her har ”Motor” bl.a. testet, hvor langt man kører på en SMS. Er du f.eks. 40 sekunder om at skrive og sende en besked, og er farten 50 km/t, svarer det til, at du kører 500 meter, hvor opmærksomheden kun delvist er rettet mod vejen og de øvrige trafikanter.

”Mange er nok ikke klar over risikoen ved brug af håndholdt mobiltelefon under kørslen. Men som vi også ved fra undersøgelser, er det en af de helt store synder i forhold til at stjæle opmærksomhed. Især når det gælder SMSer, hvor både tanker og øjne flyttes væk fra trafikken, samtidig med at den ene hånd er optaget af at taste på mobiltelefonen. Det kan næsten kun gå galt og gør det alt for ofte. Derfor skal man populært sagt koncentrere sig om at køre bil, når man kører bil,” siger adm. direktør i FDM Thomas Møller Thomsen.

Test på bane

”Motor” har også på en lukket bane testet, hvordan SMS bag rattet forlænger reaktionstiden og dermed også bremselængden, hvilket kan have fatale konsekvenser.

I testen kørte to biler 80 km/t med ti meters afstand. Føreren af den bageste bil SMSede, da den forreste bil pludselig bremsede. På banen kørte bilerne parallelt, men havde situationen udspillet sig i samme vejbane, var de to biler stødt sammen.

Flere gør det

Trods en markant øget risiko for trafikuheld er antallet af bilister, der skriver SMS eller taler i håndholdt mobil bag rattet, stigende.

Tal fra Rigspolitiet viser, at mens der i 2007 blev udstedt 18.931 bøder for brug af håndholdt mobiltelefon, var det tal i 2012 vokset til 43.576. Det på trods af, at bøden for brug af håndholdt mobil 1. januar 2012 blev sat op til 1.500 kroner.

I grove tilfælde af uopmærksomhed risikerer du dog helt at miste kørekortet og få en bøde på 2.500 kroner.

”Der arbejdes målrettet på at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken. Heldigvis går det den rigtige vej, men der er stadig et problem med uopmærksomhed i trafikken, som vi skal have løst. Det er nødvendigt med en bedre trafikkultur i forhold til brug af mobil i bilen, men FDM så også gerne, at man fik mere viden om, hvilke konsekvenser brugen af netop mobiltelefoner har for trafiksikkerheden,” siger Thomas Møller Thomsen.

/BLM/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.