Så farligt er det at være udbrændt

Nye tal viser, at udbrændthed er den hyppigste årsag til slagtilfælde

Arkivfoto: Michael Bygballe <i>Michael Bygballe</i>

Arkivfoto: Michael Bygballe Michael Bygballe

DANMARK:Mange har oplevet, at en bekendt, der var i god form og som sådan ikke havde laster i form af hverken rygning eller alkohol, pludselig er faldet om med en blodprop i hjertet.

Østerbroundersøgelsen bringer nu et nyt parameter ind i billedet, der måske kan forklare, hvorfor sådanne ting sker - og ofte for mænd midt i 40’erne.

- At rygning, forhøjet blodtryk, højt kolesterol, mangel på motion og overvægt øger risikoen for hjertesygdomme har længe været alment kendt. Men de nye tal fra vores undersøgelse viser, at udbrændthed hos mænd er den helt store synder,” siger hjertelæge Peter Schnohr til Jyllands-Posten.

Han har siden 1980 siddet i ledelsen af Østerbroundersøgelsen, der står bag de nye resultater.

Forskelligt for kvinder og mænd

I undersøgelsen fremgår det, at den mest alvorlige risikofaktor, når det kommer til en blodprop i hjertet, er udbrændthed. Herefter kommer forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol. For kvinder er rækkefølgen anderledes.

Her er rygning den største risikofaktor, skarpt forfulgt af udbrændthed, forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk.

- Man har de senere år kunne påvise, at der er en sammenhæng mellem stress, udbrændthed osv. i forhold til risikoen for at få en blodprop. Nu har vi for første gang sammenlignet disse forhold med de traditionelle risikofaktorer, fortæller Peter Schnohr.

- Og at det så viser sig, at udbrændthed ligger helt oppe i toppen, er bemærkelsesværdigt, siger han til Jyllands-Posten.

Læger skal vægte de nye faktorer

Holdet bag Østerbroundersøgelsen vil på baggrund af de nye tal opfordrer læger til, at de nye risikofaktorer i fremtiden bliver vægtet, når risikoen for blodpropper skal vurderes hos patienter.

Østerbroundersøgelsen omfatter oprindeligt 19.329 mænd og kvinder i alderen 20 til 93 år.

De er blevet fulgt siden 1976 og mange er nu blevet undersøgt fem gange.

I den nye analyse indgår 8.882 raske deltagere, der er fulgt i gennemsnit 21,5 år. I perioden fik 1731 en blodprop i hjertet.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Medier: Kendt nordjysk køkkenkæde styrer mod konkurs
Luk