Så farligt er det at være udbrændt
Nye tal viser, at udbrændthed er den hyppigste årsag til slagtilfælde

Arkivfoto: Michael Bygballe Michael Bygballe
DANMARK:Mange har oplevet, at en bekendt, der var i god form og som sådan ikke havde laster i form af hverken rygning eller alkohol, pludselig er faldet om med en blodprop i hjertet.
Østerbroundersøgelsen bringer nu et nyt parameter ind i billedet, der måske kan forklare, hvorfor sådanne ting sker - og ofte for mænd midt i 40’erne.
Han har siden 1980 siddet i ledelsen af Østerbroundersøgelsen, der står bag de nye resultater.
Forskelligt for kvinder og mænd
I undersøgelsen fremgår det, at den mest alvorlige risikofaktor, når det kommer til en blodprop i hjertet, er udbrændthed. Herefter kommer forhøjet blodtryk og forhøjet kolesterol. For kvinder er rækkefølgen anderledes.
Her er rygning den største risikofaktor, skarpt forfulgt af udbrændthed, forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk.
- Man har de senere år kunne påvise, at der er en sammenhæng mellem stress, udbrændthed osv. i forhold til risikoen for at få en blodprop. Nu har vi for første gang sammenlignet disse forhold med de traditionelle risikofaktorer, fortæller Peter Schnohr.
- Og at det så viser sig, at udbrændthed ligger helt oppe i toppen, er bemærkelsesværdigt, siger han til Jyllands-Posten.
Læger skal vægte de nye faktorer
Holdet bag Østerbroundersøgelsen vil på baggrund af de nye tal opfordrer læger til, at de nye risikofaktorer i fremtiden bliver vægtet, når risikoen for blodpropper skal vurderes hos patienter.
Østerbroundersøgelsen omfatter oprindeligt 19.329 mænd og kvinder i alderen 20 til 93 år.
De er blevet fulgt siden 1976 og mange er nu blevet undersøgt fem gange.
I den nye analyse indgår 8.882 raske deltagere, der er fulgt i gennemsnit 21,5 år. I perioden fik 1731 en blodprop i hjertet.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.