Så kom bogbussen til Ingstrup

Læseheste og nye lånere trodsede snesjap for at se attraktionen, der var årsag til oprør blandt borgere.

5
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

I Ingstrup i Jammerbugt Kommune kom den længe ventede bogbus på besøg i onsdags. Her giver bibliotekar Jytta Eriksen en gangbesværet dame en håndsrækning. Foto: Grete Dahl

En stor skare borgere i Ingstrup slap deres indre bogorme fri og trodsede sjap og tøsne for at låne biblioteksbøger, da den længe ønskede og omdiskuterede bogbus omsider nåede til byen onsdag. De første lånere smuttede ind i varmen mellem bøgerne i stort set samme sekund, bibliotekar Jytta Eriksen havde parkeret bussen ved mejeriet, og der blev hurtigt trængsel af gamle og nye lånere, så bussen gyngede og folk snakkede om søsyge. - Der kom 24 lånere i løbet af en times tid og størsteparten var ikke lånere i forvejen. Jeg oplevede også det usædvanlige, at der var nabohjælp. I hvert fald to havde sedler med fra deres naboer, der var på arbejde, fortæller Jytta Eriksen. Hun tilføjer, at hun havde ventet både flag og hornorkester i anledning af bussen. Men stemningen var på de højder blandt læseheste og nysgerrige, omtalte bogbussen som Ingstrups forlystelsesliv og "selvfølgelig skal vi se, hvad det er". Kunstneren Jytte Gaihede var mere konkret: - Vi kommer for at dokumentere behovet, sagde hun. Dermed hentydede hun til borgeroprøret over, at bogbussen ikke var på køreplanen i første omgang, så borgere følte sig glemte og talte om udvandring til Brønderslev Kommune, hvilket gik i sig selv, da borgmester Mogens Gade (V) op til et kaffemøde om sagen i byens forsamlingshus lovede, at bussen ville stoppe i Ingstrup fra 4. februar. Jytte Gaihede blev straks genkendt af bibliotekaren, fordi hun plejer at låne bøger på biblioteket i Pandrup, mens andre i flokken har tyet til Brønderslev. Eller til ingenting. Bogbussen kører til Ingstrup hveranden onsdag og Jytta Eriksen erindrer om, at bøger fra bogbussen udlånes i seks uger og ikke kun i fire, fordi muligheden for at aflevere til tiden er så begrænset i forhold til et bibliotek, der har åbent seks dage om ugen. - I Ingstrup skrev jeg mange bøger op, som jeg ikke havde med. Nogle ældre læsere vil gerne læse Thomas Olesen-Løkken og Morten Korch, så måske vi skal til at have de forfattere med i bussen. Den fungerer som en normal biblioteksfilial, så man kan også bestille bøger på bibliotekerne til afhentning i bogbussen, hvis man vil. Det kan man gøre på nettet, siger hun og tilføjer, at hun tror, hun genser langt de fleste af de nye lånere i Ingstrup. - Jeg kører også i V. Hjermitslev. Folk er kisteglade for bussen. Dér ser man også, at vi er en filial på hjul. Vi har skiftet holdeplads fra Lunden til V. Hjermitslev Plejehjem, fordi lånerne ønskede det. Det er nærmere byen, siger hun.