Så længe holder din mad

Smider du mad ud efter en dag i køleskabet? Læs her, hvor længe fødevarer egentlig kan holde.

Arkivfoto.

Arkivfoto.

Hvor lang tid kan syltetøj og kød egentlig holde i køleskabet, når først emballagen er brudt? Det er godt spørgsmål, skriver alive.dk, for når først fødevarer er åbnet, så er det ikke let at regne ud. Det er op til ens sunde fornuft. - En af følgerne er nemlig madspild, fordi man bliver i tvivl om, hvornår man har åbnet pakkerne, siger ernæringsekspert Preben Vestergaard Hansen fra Professionshøjskolen Metropol. Korrekt opbevaring Han påpeger, at holdbarheden selvfølgelig afhænger meget af opbevaringen, så før man kan sætte tid på, er det vigtigt at sikre sig, at køleskabet er i orden. Det skal afrimes jævnligt og have den rigtige temperatur. Grøntsager skal helst opbevares mørkt og køligt for at kolde sig længe - dertil er garagen eller bryggerset en mulighed. Derefter kommer så maden. Her er en kort gennemgang af fødesvarers holdbarhed, når emballagens er brudt: Kød: Råt oksekød kan sagtens holde tre til fire dage i køleskabet. Svine- og kyllingekød er næsten lige så holdbart, men i nogle tilfælde dur det ikke efter to dage. En spegepølse kan holde i op til ti dage. Fisk: Rå fisk skal anvendes samme dag, tilberedt kan klare en ekstra, mens røget holder i fire dage. Sild i glas er gode i otte dage. Tilberedt mad: Bliver aftensmaden nedkølet korrekt kan den holde i køleskabet i to til tre dage. Mælk:Tre til fire dage og mælken er ikke god længere. Surmælksprodukter har lidt længere tid at løbe på, og det samme gælder ost, som i nogle tilfælde smager lækkert i op til tre uger. Flødeost - kun fem til syv dage. Kartofler: Husker du at opbevare kartofler mørkt og tørt ved seks til ti grader, er de gode i flere måneder. Syltetøj: Sukkerindholdet gør syltetøj langtidsholdbart. Ca. to til tre uger.