Så længe kan din mad holde sig i fryseren

Kan du spise den frosne pose ærter fra sidste jul? Og kan du servere den makrel, du frøs ned i sidste måned? Få svarene her.

Frosne grøntsager Foto: Free/Nolan777

Frosne grøntsager Foto: Free/Nolan777

Hvis du har taget en pakke oksekød ud af fryseren til en omgang hakkebøffer i aften, skal den helst ikke have ligget i fryseren i mere end fire måneder.

I hvert fald hvis du vil være sikker på, at kødet ikke er blevet kedeligt og har mistet smagen. Står den derimod på lammesteg, kan du godt tø en steg fra sidste år op.

De fleste af os har fryseren proppet med diverse fødevarer, men der er faktisk stor forskel på, hvor lang tid, varerne kan tåle frost, før de mister kvalitet og konsistens.

- Der vil altid være en lille ændring i kvaliteten. Når man fryser ting ned, dannes der iskrystaller, som gør, at vi får smadret forskellige cellevægge, der vil udløse væske i produktet, forklarer Michael René, der er lektor i fødevarevidenskab på Professionshøjskolen Metropol og forfatter til bogen om hygiejne og fødevarekvalitet "Håndbog i praktisk hjælp".

For at få mest mulig kvalitet ud af dit kød, er det derfor en fordel kun at købe de mængder, som du kan nå at spise inden for en rimelig tid, hvis du har behov for at fryse det ned. Allerede efter fire måneder vil smagen nemlig gradvist forsvinde.

Michael Renés hovedregel er, at jo større stykker kød, du fryser ned, jo længere tid vil det kunne bevare friskheden. Af samme årsag anbefaler han, at tyndt snittet kød ikke fryses ned, da vandtabet ved en optøning bliver for stort.

Det gælder for eksempel også snittede rodfrugter eller æbler.

Hvor længe maden kan holde sig i fryseren afhænger også af, om nedfrysningen er foregået korrekt, fortæller Lars Sonne-Hansen, der er forstander og husholdningslærer på Suhrs Højskole.

Hovedreglen er, at mad altid skal fryses hurtigt ned og tøs langsomt op i køleskabet. Dog bør grøntsager og fisk som udgangspunkt tilberedes direkte fra frost, hvis det er muligt.

- Hvis du tager 20 kilo kød og kommer i din fryser, vil det tage lang tid at få det kølet ned. Jo mere, du fylder i din fryser, jo langsommere vil fødevarerne fryse, og det får betydning for holdbarheden, forklarer Lars Sonne-Hansen.

Husholdningslæreren anbefaler derfor, at der er plads mellem fødevarerne i fryseren, når noget skal fryses ned, så varerne hurtigst muligt kan nå ned på en temperatur på minus 18 grader.

Lars Sonne-Hansen understreger, at intet mad - ud over is - bliver bedre af en tur i fryseren. Derfor er det som udgangspunkt altid en god idé at gå efter at spise frisk mad, hvis du vil have den fulde smagsoplevelse.

Selv om du tilbereder en pakke fiskefileter eller et flute, der har ligget lidt for længe i fryseren, skal du dog ikke frygte at blive syg af det, hvis det er blevet behandlet korrekt og hygiejnisk før og efter nedfrysning.

Det værste, der kan ske, er, at maden kan være harsknet eller har mistet sin smag og oprindelige konsistens.

Fakta: Så lang tid kan din mad holde sig i fryseren

- Svinekød: 3-6 måneder

- Hakket kød: 4 måneder

- Lammekød og vildt: 18 måneder

- Fed fisk og fiskefars: 2 måneder

- Mager fisk: 6 måneder

- Røget fisk: 4 uger

- Frugt og grøntsager: 12 måneder

- Brød: 8 måneder. Jo mere fedt, jo kortere kvalitetsmæssig holdbarhed har brødet.

Kilde: Michael René, lektor i fødevarevidenskab på Professionshøjskolen Metropol

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.