Danmark

Så let kan du få styr på din økonomi

Sådan kommer du rudekuverterne i forkøbet

Arkivfoto: Scanpix.

Arkivfoto: Scanpix.

DANMARK:En kop kaffe, en ny cykel eller en weekendtur i udlandet.

Ved du, om du har råd til det? Hver anden dansker har ifølge en ny undersøgelse fra Nordea og TNS Gallup ikke styr på, hvor mange penge, der fordamper fra kontoen hver måned til husleje, medlemskaber, forsikringer, internet, el og andre faste udgifter.

Og det kan hurtigt sætte en stopper for dagdrømmene om en ferietur eller nye ting. Det forklarer Ann Lehmann Erichsen, der er forbrugerøkonom hos Nordea.

- Det gør det svært at styre sin økonomi sikkert og få det ud af pengene, som man drømmer om, siger hun til Ritzau.

Hun forklarer, at det kan være nemmere at få styr på pengene, hvis man laver et budget.

Ann Lehmann Erichsen råder til at lave et budget for et helt år og helst i et elektronisk budgetskema, som man nemt kan rette i.

Det er Johan Juul-Jensen, der er forbrugerøkonom i Nykredit, enig i.

- Mange tror, det er mere besværligt, end det er. Men de fleste banker har budgetskabeloner, man kan udfylde, eller man kan få hjælp fra bankrådgiveren. Det kan tage tid første gang, men det er en del nemmere, når man skal opdatere det, siger han til Ritzau Fokus.

Ifølge Johan Juul-Jensen skal en familie på to voksne og to børn som tommelfingerregel have 13.500 kroner tilbage på kontoen, når de faste udgifter er betalt. Som enlig skal der helst stå 5500 kroner tilbage.

Ifølge undersøgelsen er det især kvinder og danskere over 40 år, der ikke har styr på budgettet.

Guide: Sådan lægger du budget

- Start med at finde din indtægt og faste udgifter hver måned. Det kan du gøre ved at kigge på dit kontoudtog. Kig flere måneder tilbage, så du ikke overser de regninger, der kommer hver tredje måned eller halve år.

- Find et budgetskema hos din bank eller lav et selv, eksempelvis i Microsoft Excel, hvor du skriver alle indtægterne og udgifterne ind. Du kan også bruge en af de efterhånden mange apps, der har samme formål.

- Når du har udfyldt skemaet, kan du se dit rådighedsbeløb - altså det beløb, du har i overskud hver måned.

- Opdater skemaet mindst én gang om året, eller hvis der sker store ændringer i dit liv som eksempelvis nyt hus, job eller familieforøgelse.

- Vil du ikke have et elektronisk skema, kan du hæve penge og bruge kuverter til at dele pengene op i ”bunker”. Hvor meget skal der bruges på husleje, mad, tøj, transport og fritid?

Kilde: Louise Skjødsholm, konsulent i finansielt forbrug i Penge- og Pensionspanelets sekretariat

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst