Så lidt skal du tabe dig for et bedre helbred

Du behøver ikke tabe dig meget for at blive sundere

Foto: Colourbox

Foto: Colourbox

SUNDHED:Du behøver ikke tabe dig mere end nogle få kilo for at forbedre dit helbred markant.

Hvis man fra starten går efter et større vægttab risikerer man at opfatte sig selv som en fiasko, da det efter de første kilos vægttab bliver meget sværere uden at helbredsgevinster bliver tilsvarende større.

Sådan lyder det fra forskere fra Washington University School of Medicine, der har testet hvor meget forskellige grader af vægttab påvirker helbredet.

I et lodtrækningskontrolleret forsøg med 40 overvægtige mænd og kvinder har forskerne testet hvor meget et vægttab på hhv. 5 pct., 10 pct. og 15 pct. betød for helbredet.

For kvinder svarer det til vægttab på hhv. mindst 4, 8 og 12 kilo, mens det for mænd kræver vægttab på hhv. 5, 10 og 15 kilo. Anslået ud fra en gennemsnitshøjde på 165 cm for kvinder, der vejer 80 kilo, og 180 cm høje mænd, der vejer 95 kilo.

Vægttab på 15 procent

For disse mennesker ville et vægttab på 15 procent bringe dem ned på en vægt, der betragtes som normalvægtig, men erfaringerne viser, at de færreste er i stand til at holde fast i et sådant vægttab i længere tid.

Fedme er en stor risikofaktor for en række kroniske sygdomme, herunder diabetes, kardiovaskulær sygdom og kræft. De fleste retningslinjer for behandling anbefaler et moderat vægttab på mellem fem og ti procent for at opnå et bedre metabolisk helbred.

Alle undersøgelsens deltagere viste tegn på insulinresistent glukosemetabolisme, der er en væsentlig risikofaktor for diabetes 2. Når blodsukkerniveauet stiger efter et måltid frigiver betacellerne i bugspytkirtlen insulin i blodet, som stimulerer muskel-, fedt- og leverceller til at optage overskydende glukose. Men hos personer med insulinresistens hober glukose sig op i blodet i stedet for at blive absorberet af cellerne, hvilket øger risikoen for diabetes 2.

Tilsammen viste resultaterne, at et fem procent vægttab er tilstrækkelig til at risikoen for hjertekarproblemer og diabetes reduceres markant.

Selv om et større vægttab yderligere forbedrede helbredet var et fem procents vægttab tilstrækkelig til at reducere adskillige risikofaktorer for diabetes 2 og koronar hjertesygdom.

Disse tre antioxidanter beskytter mod mavefedt

Blandt de 19 personer, der tabte fem procent af deres kropsvægt blev betacellefunktionen forbedret betydeligt, ligesom insulinfølsomheden i fedtvæv, leveren og skeletmuskulatur. De ni deltagere, som tabte sig yderligere havde dog endnu større forbedringer i beta-celle funktion og insulinfølsomhed i muskelvævet.

Derfor holder nogle sig slanke uden at prøve

- Disse resultater viser at du får et stort smæk for skillingen med et vægttab på fem procent, siger undersøgelse seniorforfatter Samuel Klein, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Cell Metabolism.

- Baseret på disse resultater, bør vi overveje at ændre de gældende retningslinjer og understrege vigtigheden af et fem procents vægttab, istedet for et vægttab på over fem procent, der kan øge opfattelsen af fiasko, hvis man ikke opnår vægttab, der er større.

8 madråd til at slippe af med mavefedtet

- Det er imidlertid meget lettere at opnå et vægttab på fem procent end det er at opnå en 10 procents vægttab, så det er vigtigt at forstå de sundhedsmæssige fordele af et vægttab på fem procent i forhold til et yderligere vægttab, siger Klein.

- Vores resultater viser, at selv et lille vægttab har store fordele for flere organer, understreger Klein.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.