Så mange bliver snydt af luske-mails

Hver syvende dansker er plumpet i "phishing-nettet"

Pas på, inden du klikker løs på links i mails. Det kan være svindel. Foto: Colourbox

Pas på, inden du klikker løs på links i mails. Det kan være svindel. Foto: Colourbox

DIGITALT:Hver syvende dansker har udsat sig selv for "phishing-fare" ved at klikke på links sendt fra ukendte personer. Det viser en undersøgelse, som Gallup har foretaget for for Gjensidige Forsikring.

Forsøg på phishing er meget udbredt. Faktisk så udbredt, at tre ud af fire danskere har stiftet bekendtskab med det i deres egne indbakker på SMS, mail eller sociale medier.

Og hver syvende dansker har ladet sig snyde og klikket på et link eller indhold, der forsøgte at franarre dem personlige oplysninger - for eksempel brugernavn, adgangskoder og kredit- eller netbanksoplysninger.

Endnu flere kan være blevet snydt. Hver tiende ved nemlig ikke, om et link de har trykket på, var et forsøg på phishing, ifølge undersøgelsen.

En undersøgelse, som er foretaget blandt 1062 danskere.

Vær kritisk før du klikker

- Så længe vi bruger elektronisk udstyr, er der risiko for, at IT-kriminelle vil forsøge at franarre os oplysninger gennem falske mails og beskeder. Derfor er det vigtigt at være ekstra kritisk, når man skal indtaste sine oplysninger. Det er en god idé at holde øje med både sproget og hjemmesidens adresse. Hvis formuleringerne er mærkelige og kluntede eller hjemmesidens adresse ser underlig ud, er det typisk et tegn på fusk, siger Kim Rud-Petersen, koncerndirektør Nordic i Gjensidige Forsikring.

Han opfordrer til, at man også er på vagt, hvis afsenderen er en person, du ikke kender eller normalt sender dig SMS og mails,"

Sådan undgår du at blive offer for phishing

- Forhold til skeptisk til e-mails, hjemmesider og SMS, der vil have dig til at sende følsomme oplysninger.
- Brug forskellige passwords til dine konti på hjemmesider og apps.
- Kontakt afsenderen via officielle kanaler, for at sikre dig, at beskeden er ægte.
- Tjek at hjemmesider, der vil have dine oplysninger, starter med https. S’et er vigtigt, da det viser, at forbindelsen er krypteret.
- Klik ikke på links i mails og beskeder. Skriv i stedet hjemmesidens adresse ind selv, så du sikrer dig, at du ender på den rigtige hjemmeside.

Mange tjekker ikke afsender

Svindlerne bliver dygtigere og mere udspekulerede, og dermed bliver det sværere at vide, om man bliver snydt.

Op mod hver tredje tjekker ikke, om afsenderen er, hvem vedkommende giver sig ud for at være, inden der bliver trykket på linket eller indtastet oplysninger.

- Jeg forstår godt, at mange ikke dobbelttjekker alle afsendere af mails og sms’er. Men hvis der er den mindste grund til mistanke, så bør man gøre det, siger Kim Rud-Pedersen og tilføjer:

- Hvis man allerede er kommet til at udlevere oplysninger og først bagefter opfanger signalerne om snyd, er det vigtigt, at man hurtigst muligt kontakter eksempelvis sin bank, hvis det er kontooplysninger, man har givet. Og man skal anmelde det til politiet.

Lusk på sms, mail og Facebook

Et af spørgsmålene i undersøgelsen lød:

Har du nogensinde modtaget en henvendelse online (mail, sms, facebook-besked eller lignende) med indhold, der forsøgte at narre oplysninger ud af dig?

Her fordelte svarene sig sådan:

- Ja, på sms: 36 pct.

- Ja, på mail: 62 pct.

- Ja, på Facebook, eller andet socialt medie: 13 pct.

- Nej: 26 pct.

- Ved ikke: 5 pct.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.