Så meget kan dit bibliotek

Film, musik og bøger kan lånes på nettet, men dit lokale bibliotek har masser af andre tilbud til dig.

29. juli 2015 14:45

Hvis du tror, at de danske biblioteker er et sted, hvor man kun kan låne bøger, og hvor man skal være stille, er det meget længe siden, du har været på biblioteket.

Faktisk kan du i dag gå på biblioteket hjemmefra. Via nettet har du adgang til musik, film, artikler, lydbøger og e-bøger, der afleverer sig selv, så du slipper for bøde.

Men derfor er der stadig grund til at slå vejen forbi det fysiske bibliotek. I dag er det et offentligt rum, som appellerer til folk med vidt forskellige interesser, mener formand for Bibliotekarforbundet, Tine Jørgensen.

- Biblioteket er jo et lokalt forankret sted. I de mindre byer er det måske det eneste kulturtilbud, der er. Derfor er det vigtigt, at det er der for alle, siger hun til Ritzau Fokus.

Hvor bibliotekerne tidligere delte befolkningen op i brugere og ikke brugere, er billedet af brugerne i dag noget mere polariseret. I dag tænker biblioteker i mange brugergrupper, der har forskellige behov og interesser.

Når bibliotekerne i dag holder åbent både før og efter at personalet er på arbejde, er det primært til glæde for de studerende. Det er en stor succes hos Odense Centralbibliotek.

- Syddansk Universitet ligger jo fem kilometer uden for centrum, mens Odense Centralbibliotek ligger i midten. Derfor står de studerende og venter på, at vi åbner, så de kan få en god plads til gruppearbejde, et møde eller opgaveskrivning, fortæller Michael Linde Larsen, teamleder for teamoplevelser på Odense Centralbibliotek.

Til forældre og deres børn har biblioteket netop åbnet et småbørnsområde, hvor de mindste kan lege, klæde sig ud, spille spil og kigge i bøger, mens forældrene læser avis eller leder efter en krimi til sommerferien.

En tredje brugergruppe biblioteket bejler til er de såkaldte kulturelle superbrugere. De er typisk kvinder over 50 år, og de vil have oplevelser og kulturelle input.

- Til dem har vi særlige klubber, hvor vi informerer om arrangementer, som man så får rabat på, siger Michael Linde Larsen.

Billedet af de forskellige tilbud, landets biblioteker tilbyder stritter altså i mange retninger.

- Det enkelte bibliotek har stor selvbestemmelse, så det er svært at sige, hvilke tilbud det lokale bibliotek har. Jeg synes, man skal lægge vejen forbi og undersøge det selv, siger Tine Jørgensen.

Fakta: Bibliotekerne.

Udover bibliotekernes egne arrangementer, er der også mange frivillige, der tilbyder undervisning og anden hjælp på de lokale biblioteker. Det kan eksempelvis være sprogundervisning, IT hjælp, retshjælp og budgetplanlægning af privatøkonomien.

Mange biblioteker har årligt tilbagevendende arrangementer, der er vokset langt uden for bibliotekets mure. I Odense holder Centralbiblioteket i år den populære Harry Potter-Festival for 13. år i træk.

Meget af bibliotekernes materiale kan lånes eller streames via nettet. Man kan låne e-bøger, læse artikler og meget mere via bibliotek.dk. Derudover har bibliotekerne også en række undersider:Musik: www.Bibzoom.dkFilm: www.Filmstriben.dkLydbøger: www.Ereolen.dk

Har man svært at nå forbi biblioteket i åbningstiden, kan man også komme uden for åbningstiden. Reglerne er forskellige fra sted til sted, men typisk bruger man sit sygesikringsbevis og en udleveret kode til at komme ind.

Kilder: Bibliotek.dk, Odensebib.dk, Tine Jørgensen.

/ritzau/FOKUS

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...