Så meget skader to uger med sukker

Et højt sukkerindtag i bare 14 dage kan være første skridt på vejen til at udvikle hjerte-kar-sygdomme, viser et nyt studie fra Københavns Universitet.

Ifølge Fødevarestyrelsen får seks ud af ti børn og fire ud af ti voksne for meget sukker. Over 80 procent af sukkeret får vi fra slik, sodavand, is og kager, mens 10 procent kommer fra søde morgenmadsprodukter og frugtyoghurt. Foto: Colourbox

Ifølge Fødevarestyrelsen får seks ud af ti børn og fire ud af ti voksne for meget sukker. Over 80 procent af sukkeret får vi fra slik, sodavand, is og kager, mens 10 procent kommer fra søde morgenmadsprodukter og frugtyoghurt. Foto: Colourbox

SUNDHED:Hvis du som mand har for vane at drikke en halv liter cola flere gange om dagen eller spise is, slik og kage dagligt, så kan det have alvorlige konsekvenser for dit helbred.

Faktisk kan et for højt sukkerindtag i bare 14 dage nedsætte blodkarrenes funktion og forringe blodgennemstrømningen i din krop.

Og det stresser og belaster hjertet, hvilket i sidste ende kan øge risikoen for at udvikle hjerte-kar-sygdomme.

Sådan lyder konklusionen i et nyt studie, som er gennemført på Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet og publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Journal of Physiology.

- Vi kan se, at et sukkermisbrug eller et meget højt sukkerindtag ser ud til at påvirke vores blodkar ganske meget, siger adjunkt på Institut for Idræt og Ernæring og forfatter til studiet Lasse Gliemann.

Overraskede forskere

Studiet er baseret på et forsøg, hvor 12 raske mænd har indtaget 225 gram sukker om dagen, hvorefter forskerne har testet deres blodgennemstrømning, mens de sad ned og sparkede med det ene ben.

Efter 14 dage med de 225 gram sukker om dagen blev mændenes blodgennemstrømning til benet forringet med 17 procent.

Og det var mere, end hvad forskerne forventede forud for forsøget, fortæller Lasse Gliemann.

- Når vi kan påvise, at sukkeret har påvirket blodgennemstrømningen under bevægelse bare en lille smule, så har sukkeret virkelig haft stor indflydelse. Så hele 17 procent påvirkning overraskede os rigtig meget, siger han.

Svarer til +65

Og det kan være særlig alvorligt, hvis sukkeret har haft samme effekt i blodkar andre steder i kroppen, tilføjer Lasse Gliemann.

- Nu målte vi jo på blodkarrene i benet, men der er også nogle ganske vigtige blodkar omkring hjertet og i hjernen. Og hvis de er blevet påvirket i samme grad, så er det ret foruroligende, at et højt sukkerindtag alene kan påvirke blodkarrenes evne til at fordele blodet fornuftigt, siger han.

Og selv om det ikke er alle, der indtager 225 gram sukker om dagen, så viser studiet, at det er vigtigt at have fokus på, hvad vi indtager, siger medforfatter og professor på Institut for Idræt og Ernæring Ylva Hellsten.

- En halv liter cola en sjælden gang imellem gør intet skadeligt, så længe man ellers spiser sundt og varieret. Men hvis man udsætter sin krop for et så vedvarende og massivt et sukkerindtag, som vi udsatte vores forsøgspersoner for, så er resultatet - på kun 14 dage - at blodgennemstrømningen kommer til at svare til den, som vi ser hos nogle mænd, der er over 65 år, siger hun.

De 12 mænds blodgennemstrømning normaliserede sig dog hurtigt, da de stoppede med at drikke sukkervand efter to uger.

- Og det er fordi, det er unge raske mænd, og deres system er godt beskyttet mod den her slags påvirkninger. Det er ikke sikkert, det samme vil gøre sig gældende for ældre, siger Lasse Gliemann.

Fakta: Sukker om dagen

- Fødevarestyrelsen anbefaler, at madens indhold af tilsat sukker per dag maksimalt er:
- 3-6 år: 14 sukkerknalder = 30 gram sukker.
- 7-10 år: 21 sukkerknalder = 45 gram sukker.
- 11-15 år: 26 sukkerknalder = 55 gram sukker.
- 16-17 år: 31 sukkerknalder = 65 gram sukker.
Kilde: altomkost.dk

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.