Så røg det første hus

Et sommerhus ved Nørlev skred tirsdag ned ad skrænten og blev fjernet. De andre sommerhusejere krydser fingre for sandfodringen.

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

For en sommerhusejer er det for sent at gøre noget. Foto: Kurt Bering

For en sommerhusejer på frontlinjen ved Nørlev, var der tirsdag kun en mulighed: Huset blev pillet ned og smidt væk, efter at det var gledet ned ad skrænten. Fem andre sommerhusejere i farezonen krydser fingre og sætter deres sparepenge på, at nogle store dynger sand kan give dem lidt tid og fred i sindet. Mandag aften og nat blev de første 800 kubikmeter kørt ud på stranden. - Der skal nu tilføres mere sand de kommende dage, og så skal det skubbes op under husene, fortæller Piet Reymert, der ejer det nyeste af de udsatte sommerhuse. Han har nikket til at bruge 40.000 kroner på en midlertidig sikring af sit hus. Ikke noget valg - Jeg ved godt, at kommer der en storm igen på fredag, kan sandet være væk lørdag, og så er de penge også spildt. Men vi føler ikke, at vi har noget valg lige nu, siger Piet Reymert, der købte huset, der er bygget i 1998, for tre år siden. - Vi skal betale til det hus i mange år, så vi vil kæmpe for at redde det, fastslår han. Dengang lå huset stadig forholdsvis sikkert i klitten, og der var udsigt til kystsikring. Det kan da også holde Piet Reymert søvnløs om natten i disse dage, at kommunen ændrede mening. - Det er uforståeligt og mystisk. Grundejerforeningen havde grønt lys fra Kystdirektoratet, og kommunen var også med. Men da de så det færdige og fuldt finansierede projekt, sagde de alligevel nej til kystsikring, siger Piet Reymert. Hvor er kommunens hjælp? Christian Hartmann er næstformand i grundejerforeningen. Han koordinerer opgaven med at få sand ned til sommerhusene. Det undrer ham, hvor kommunens hjælp bliver af. - Vi har haft en god dialog med kommunen, men den praktiske hjælp, som der fra politisk side blev lovet, har vi ikke mærket noget til, siger Christian Hartmann, der vurderer, at sommerhusejerne i alt må slippe godt 200.000 kroner til sandfodringen. Senere skal de fem sommerhusejere forsøge at blive enige om fordelingen af tre erstatningsgrunde, som grundejerforeningen har til rådighed i området. Det er måske muligt at flytte husene i sikkerhed. - Men med kun tre grunde er der altså to, der kun kommer til at sidde tilbage med gæld, konstaterer Piet Reymert. Sommerhusejerne kan dog glæde sig over, at den seneste vejrmelding tilsyneladende har afblæst stormen på fredag.