Så skal der løftes - 600 ton ad gangen

Udskibning af vindmøllefundamenter fra Aalborg klares af kæmpekran

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

AALBORG:Tungt arbejde kan man roligt kalde det, der foregår lige nu på kajen i Aalborg Havn: udskibning af 169 vindmølle-fundamenter, som Bladt Industries har bygget til to store offshore-projekter i Nordsøen.

Fundamenterne vejer op til 600 ton pr. stk. Til at klare opgaven har Bladt Industries allieret sig med det hollandske firma Mammoet Wind, der til formålet har hentet en kæmpekran til Aalborg.

Kranen kan løfte op til 1350 ton. Den får hjælp af en mindre kran i den mest kritiske fase, når fundamenterne rejses til lodret og udstyres med en betonplatform, inden de svinges ud på installationsskibet.

Arbejdet med at løfte de 169 fundamenter forventes afsluttet sidst på året.

- Opgaven passer rigtig godt ind i vores forretningsstrategi, hvor vi har et mål om at være aktive inden for de havne aktiviteter, der har med offshore-projekter at gøre, siger Claus Toft, manager i Mammoet Wind.

De store kraner og tunge løft skaber en stor belastning af havnekajen. Derfor anvendes der til projektet omkring 1200 træmåtter med en bredde på 6 meter, som danner en lang kørebane og fordeler vægten.

Samtidig investerer Aalborg Havn løbende i at forstærke kajstrækningerne, så de kan klare den stigende belastning.

- I takt med at størrelsen af både ordrer og emner vokser, stilles der stigende krav til kajernes bæreevne. Derfor har vi senest i 2013 foretaget en forstærkning af kajen, der betyder, at den kan klare en belastning på 44 ton pr. kvadratmeter, siger adm. direktør i Aalborg Havn Claus Holstein.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.