Hele landet

Sådan beskytter du dine børn på Facebook

Inden dine børnebilleder ryger på Facebook, bør du forestille dig det værst tænkelige

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Der findes love, regler og konventioner, der skal beskytte og varetage børns rettigheder. Men først og fremmest er det dit ansvar at beskytte dine børn.

For hvad gør børn, når det netop er deres forældre, der ikke ejer grænser for, hvad de lægger på nettet af billeder af deres små guldklumper?

- Lovgivningen er jo ikke fulgt med på det her område, siger Bente Boserup fra Børns Vilkår.

Der er en forældremyndighed, der bestemmer over børnene, og så er der FN’s Børnekonvention, der siger at børn har ret til et privatliv.

Men den konvention er ikke implementeret i dansk lov, så det bliver aldrig andet end en hensigtserklæring, der står svagt over for forældres ret over deres egne børn.

Derfor har Børns Vilkår en række punkter, som de appellerer forældre til at følge på de sociale medier.

- Du skal generelt ikke lægge billeder ud af andre, du ikke ville bryde dig om, at de lagde ud af dig, siger Bente Boserup.

Derudover er der en række punkter, man bør have med i den vurdering, der særligt gælder for børn.

- Vi har desværre set eksempler på, at billeder af børn fra sociale medier er endt de helt forkerte steder i billedmapper lavet af pædofile, siger Bente Boserup.

Derfor mener hun, at man skal forestille sig de værst tænkelige scenarier, inden man deler feriebillederne på Facebook.

Nøgne børn er naturligvis ikke nogen smart idé, men man skal også vurdere et billede ud fra, hvad det kan ende med ved en billedmanipulering.

- Sidder dine børn i en ”uheldig stilling” eller spiser de noget, der kan byttes ud med noget andet i et redigeringsprogram, skal man ikke lægge det op, vurderer Bente Boserup.

Mange vil måske mene, at man ikke kan lade sig styre af få menneskers syge lyst, men der er også et andet aspekt i det.

- Ligesom dig har dine børn også en forfængelighed - særligt når de bliver ældre. Det er der mange forældre, der ikke tænker over, siger Kuno Sørensen, der er psykolog i Red Barnet.

Ifølge ham kan det skyldes, at vi forveksler vores myndighed over vores børn med et egentlig ejerskab, hvor vi bestemmer, hvor børnenes grænse går.

Af samme grund advarer Bente Boserup også forældre mod at lægge billeder op af deres børn, når de spiser, er vrede, kede af det eller er syge.

- Den slags billeder hører til i et fotoalbum, som man selv kan bestemme, hvornår man tager frem. Det hører ikke til på nettet, hvor skolekammeraterne før eller siden finder frem til dem, siger hun.

Råd om billeder af børn på sociale medier:

Tænk over hvad din mormor ville sige, inden du lægger et billede ud af dine børn.

Overvej om dine børn er i en situation eller i en positur, der kan misbruges til billedmanipulering.

Er du en offentlig person, eller har du en åben profil, bliver billeder af dine børn mere tilgængelige.

Børn kan også blive krænket af billeder. Det kan eksempelvis være billeder, hvor de spiser, har feber, græder eller er vrede. Det gælder i særdeleshed nøgenbilleder og billeder fra badeværelset.

Selv om dine billeder kun kan ses af dine venner, drejer det sig stadig typisk om 2-300 mennesker. Hvis ikke du ville hænge billedet op i en lygtepæl, bør du heller ikke dele det på nettet.

Kilde: Red Barnet og Børns Vilkår

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.