Sådan får du bedre wifi-signal

Der er flere ting, du kan gøre for at få en hurtigere og mere stabil wifi-forbindelse derhjemme. Se her hvordan du gør.

Få ting er mere irriterende end en langsom internetforbindelse. Men inden du kaster den bærbare computer ud af vinduet, er der et par ting, du skal forsøge dig med, inden computeren får sparket.

1) Skift kanal

Et af de store problemer, som mange støder på, er, at deres trådløse router er indstillet forkert, siger netværksekspert og professor ved DTU, Lars Dittmann.

En wifi-router sender på en speciel kanal, som routeren ofte selv vælger. Men det kan skabe forstyrrelser på din forbindelse - særligt i etageejendomme - hvis routeren har valgt en kanal, som er tæt på den, naboerne også bruger, forklarer han.  

- De færreste ved måske, at de selv kan ændre kanalen, så routeren bruger en kanal, som ikke risikerer at overlappe med andre wifi-forbindelser i nabolaget og skabe forstyrrelser, siger Lars Dittmann.

Han anbefaler, at man vælger en kanal, som er 3-4 kanaler væk fra naboens kanal. Så hvis nogen bruger 1, 3 og 10, så bør man vælge kanal 7, siger han. Med den rette software kan man på computeren se de ledige kanaler i området.

Alternativt kan du få din teleudbyder til at hjælpe dig med at vælge den rette kanal.

2) Ryk tættere på din router

Noget andet, du kan gøre, er, at rykke tættere på wifi-forbindelsen når du skal på nettet.

- Jo tættere på, du er, jo bedre er forbindelsen, siger Lars Dittmann. Så står routeren i stuen, bør du opholde dig der for at få den bedste forbindelse. Lad være med at sætte den op på loftet.

Er det især rækkevidden på din wifi-forbindelse, den er gal med, kan du også købe en ekstern antenne til routeren, siger Lars Dittmann.

På mange moderne wifi-forbindelser er antennerne indbygget i produkterne, og det skaber selvsagt problemer for rækkevidden, hvis man gerne vil have internetforbindelsen spredt ud.

En måde at afhjælpe det på er at købe to eller flere synlige antenner for et par hundrede kroner, som du kan skrue på din nuværende router, siger han.

- Antennerne er måske ikke så kønne, men de giver en mærkbart bedre rækkevidde, lyder det fra Lars Dittmann.

3) Køb en ny router

Til sidst er der bare at spørge: Hvornår har du sidst skiftet router?

Har du svært ved at svare på det spørgsmål, er det måske netop på tide at skifte wifi-forbindelsen ud.

Gå efter en router med ny teknologi og dual band (dvs. 2.4 Ghz og 5 Ghz) og gerne store synlige antenner, som giver dig en lang rækkevidde, råder Lars Dittmann. Og lad være med at købe den for billigt.

Får du din router fra en teleudbyder, fx TDC, bør du især være på mærkerne, hvis du oplever en skidt forbindelse derhjemme, mener han.

- Mange standard-routere er noget skrammel, siger Lars Dittmann.

Hos TDC bruger man sine egne routere, med indbyggede antenner, men her afviser kommunikationsrådgiver Camilla Sebelius at deres udstyr ikke er godt nok.

- På trods af de mange test og sikring af optimal dækning, er det ikke altid muligt at tage højde for de forstyrrelsesmuligheder, der findes i kundens omgivelser, dvs. andres trådløse routere, mikrobølgeovne, baby alarmer, den signaldæmpende effekt i bygningens materialer og forkert placering mv., siger hun.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.