Sådan finder du den bedste tagboks

Et stort og uoverskueligt marked - her er nogle gode råd

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

DANMARK:En tagboks til tøj, pakkenelliker og måske ski er rar, hvis familien skal på langfart til ski-destinationerne. Markedet og mulighederne er store, derfor gælder det om at holde tunge lige i munden.

Først og fremmest skal boksen passe til bilen. Hos FDM lyder fingerreglen, at den ikke må rage længere ud end underkanten af forruden, og at bagklappen skal kunne åbnes. De aflange bokse er mest smarte, hvis du også skal have ski med.

Ellers er det nye firkantede og mere regulære et godt alternativ. Her er det vigtigt at have for øje, hvor mange liter boksen kan rumme, og hvor meget din bil må have på taget.

- Man ser nogle gange en mikrobil komme kørende med en boks i Mondeo-størrelsen, og det kan være farligt, for mange har en tendens til at fylde boksen helt op, og så kan man få problemer med overlæs, siger Jørgen Jørgensen, der er teknisk konsulent hos FDM.

Vælg robuste bokse

Tagboksene ligger typisk fra lige under 1000 kr. til måske 5550 kr. for nogle af de største og bedste Thule-bokse. Hvis du har tagræling, kan du nøjes med at investere i et par bøjler og fødder, der typisk ligger i 800-2500 kr.

Hvis bilen er uden ræling, skal du i stedet have et bespændingskit i samme prisleje.

Jørgen Jørgensen fra FDM råder til, at man ser efter, om boksen er robust, og at det er tre solide låse, som lukker tæt, og med og gode beslag i bunden, så den ikke kan rive sig løs ved katastrofeopbremsninger.

Bilejerne går typisk efter to typer bokse, lyder vurderingen fra Anne Galsøe, der er marketingchef hos F. Bülow & Co, som importerer Thule-tagbokse. Det er enten den mindre Touring 100 med plads til 330 liter eller den helt store Touring 780 med plads til 420 liter.

- Folk vælger enten den mindste boks, fordi de har en mindre bil og måske bruger tagboksen til weekendture, eller den helt store boks, fordi de bruger den til ferie i både vinter- og sommertiden, siger Anne Galsøe.

Hun har flere gode råd, når man kigger på tagboks.

- Tænk på dine behov og vurder, hvor mange liter boksen skal kunne rumme, og om den skal kunne bære 50 eller 75 kg, siger hun.

Samtidig skal man tænke fremad.

- Vurdér, hvilken bil du skal have inden for de næste par år. Hvis du går fra en Audi A8 til en mikrobil, så tag det med i overvejelserne, siger marketingchefen.

Hun peger på, at det er vigtigt, at en boks har gode bespændinger, så den er sikkerhedsmæssigt forsvarligt sat fast, og at det er en fordel, hvis den kan åbnes til begge sider.

Lav sammenligning

Det er dog en god idé at sammenligne boksene for at se, om de holder, hvad de lover mht. til rummelighed. En bred undersøgelse fra FDM viser, at der var op til 30 procent forskel på den reelle rummelighed og de litermål, som fabrikkerne lovede.

En tagboks giver mere luftmodstand og derfor et brændstofforbrug, som godt kan være 12-15 procent højere, viser undersøgelse fra tyske ADAC.

Noget, som stiger ved motorvejskørsel. Derfor er det en god idé at afmontere den og bøjlerne, når du ikke skal bruge den.

Samtidig ændres køreegenskaberne, så bilen kører mere livligt. Visse af Thules dyrere modeller har mindre luftmodstand fra boks og beslag.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.