Sådan forspirer du dine kartofler

Store kartofler giver ofte et udbytte med mange små kartofler, mens de små kartofler giver større kartofler. Sorten spiller dog også en rolle.

Store kartofler giver ofte et udbytte med mange små kartofler, mens de små kartofler giver større kartofler. Sorten spiller dog også en rolle.

Vil du have store eller små kartofler og vil du minimere sygdomme, er her nogle gode råd: Store kartofler giver små kartofler: Som tommelfingerregel giver de store læggekartofler små kartofler, mens de små giver store. De store kartofler har en større overflade og sætter derfor flere spirer. Jo flere spirer, jo mere grønt og jo mere konkurrence bliver der om næringen. Kniber du nogle af spirerne af, kan det give sygdom i arret, eller de kommer igen. Sort: Sortsvalg har også afgørelse for størrelsen. Sunde kartofler som Sava og Dita sætter i almindelighed store knolde, mens Æggeblomme og sorten Exquisa, der minder om asparges, sætter små kartofler. Temperatur: Spiretemperatur har betydning. Temperatur på 10 – 15 grader giver flere spirer end en temperatur på 6 – 8 grader. Korte tykke grønne spirer er bedst og de fås ved spiring i lys. Afstand: Er der over fem spirer på dine læggekartofler, kræver hver plante mere plads. Mindst 40 cm mellem hver plante. Under fem spirer kan du nøjes med 30 cm. Grønt er godt: Grønne kartofler er sundest som spirekartofler, men giftige som spisekartofler. Landbrugsinfo fortæller, at grønne kartofler er mindre udsatte for rådsvampe og kartoffelskimmel samt frost. Det sidste skyldes, at grønne kartofler indeholder mere sukker end ikke grønne kartofler, og sukkeret udsætter frysningen. Sukkerindholdet har også en antibakteriel effekt. Du behøver med andre ord ikke være bange for at bruge grønne kartofler til spiring. Tværtimod.