Udland

Sådan fungerer EU-topmødet

Når EU-toppen går til middag, bliver der ikke længere taget notater og sendt løbende bulletiner.

Sådan fungerer EU-topmødet

Når EU's stats- og regeringschefer holder topmøde, bliver der normalt rapporteret løbende ud til diplomater og embedsmænd, der følger med fra lokaler flere andre steder i bygningen.

Men når lederne sætter sig til bords på en anden etage og taler hen over maden, gælder der andre regler.

Dette er en skitse over de forskellige formater og parternes fordeling i EU's rådsbygning Justus Lipsius i Bruxelles:

* Niveau 50 (som ikke er 50. etage - så høj er bygningen slet ikke):

Her har stats- og regeringscheferne deres formelle forhandlingsmøder.

* Lokale 50.1:

- Er selve topmødelokalet.

- Ud over de 27 EU-landes stats- og regeringschefer sidder følgende også med ved bordet:

- Premierministeren fra Kroatien, som kommer med i EU 1. juli.

- Mødeleder og EU-præsident Herman Van Rompuy.

- Rådets generalsekretær, Uwe Corsepius.

- EU-Kommissionens formand, José Manuel Barroso.

- Lidt væk fra selve mødebordet sidder EU-præsidentens kabinetschef Didier Seeuws, topembedsmand Jim Cloos fra rådssekretariatet, kommissionens generalsekretær Catherine Day og den irske EU-ambassadør Rory Montgomery.

- Ud over de absolutte topfolk er der i lokalet også altid en repræsentant fra rådssekretariatet, som tager noter - og som i løbende rotation med to kolleger går ud og afrapporterer i et rum for de såkaldte antici fra samtlige medlemslande.

- Topmødedeltagerne kan fra deres plads i forhandlingslokalet med en knap hidkalde hver deres antici fra naborummet og bede om at få tilkaldt andre rådgivere, som har lov til at komme ind og opholde sig kortvarigt i selve lokalet.

- Der er også tolke til stede.

* Lokale 50.2:

- De 28 EU-ambassadørers nærmeste assistenter, det såkaldte antici-korps, bliver løbende orienteret om forhandlingerne af notetagerne.

- Noterne betyder, at der bliver ført en form for formelt referat af, hvad der bliver sagt under topmødet.

- Antici kan på en stor blå skærm på væggen se, når deres præsident, statsminister eller premierminister har brug for assistance, og så har de lov til at gå ind i selve topmødelokalet for at høre, hvad der er brug for.

- Hver antici har foran sig en hvid telefon, som står i direkte kontakt med deres lands delegationslokale. For at undgå støj i lokalet ringer telefonen ikke. Der er i stedet en rød lampe, der lyser.

- Danmarks repræsentant er ambassaderåd Søren Jacobsen.

* Umiddelbart uden for topmødelokalet er et mindre lobbyområde, som et begrænset antal rådgivere fra hvert land har adgang til. Danmark har tre adgangskort.

* Niveau 80:

Er den etage, hvor stats- og regeringscheferne og den snævreste kerne af topembedsmænd og formandskabets ambassadør indtager deres måltider - som sommetider kan strække sig over uendeligt mange timer.

Måltider foregår under mere uformelle rammer, hvor der ikke kan træffes bindende beslutninger. Traditionelt er det her, de sværeste forhandlinger og bitreste slagsmål finder sted.

Der er ingen notetagere og ingen direkte kontakt til antici, diplomater og embedsmænd. Der bliver ikke ført et formelt referat, men der bliver taget en form for noter, som bliver opbevaret for eftertiden, men som udgangspunkt uden offentlig adgang.

* På andre etager: Mange hundrede diplomater og embedsmænd sidder samlet i forskellige lokaler eller myldrer rundt og skyggeforhandler, regner eller udveksler informationer:

- Den danske delegation har base på niveau 70 og består af 24 medarbejdere fra Statsministeriet, Finansministeriet, Udenrigsministeriet og Danmarks EU-ambassade.

- Topfolkene i den danske delegation er den danske EU-ambassadør Jeppe Tranholm-Mikkelsen, statsministerens såkaldte "sherpa" på området, departementsråd Ulrik Vestergaard Knudsen, samt europaminister Nicolai Wammen (S).

* I bygningens stue- og kælderetage er der arbejdspladser til omkring 1000 journalister.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.