Udland

Sådan fungerer konklavet eller pavevalget

"Haremus Papam" (Vi har en pave).

Sådan fungerer konklavet eller pavevalget

* Konklavet finder sted i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet.

* 115 kardinaler fra forskellige dele af verden er med til at vælge pavens efterfølger.

* Kun kardinaler under 80 år har stemmeret.

* Kardinalerne viser sig ikke, før den nye pave er blevet valgt.

* Den hidtil længste konklave varede næsten tre år fra 1268 til 1271. Men flere andre konklaver har kun varet en enkelt dag.

* Bortset fra den første dag, hvor der kun holdes én afstemning, holder kardinalerne to daglige afstemninger, indtil en kardinal har et flertal på to tredjedele af stemmerne plus en.

* Kardinalerne afgiver deres stemmer på kort, hvorpå der er skrevet "Eligo in Summum Pontificem" (Jeg vælger som øverste pave). Stemmesedlerne bliver lagt i et kæmpestort guldbæger.

* Hvis det nødvendige flertal ikke kommer i hus ved en afstemning, bliver valgkortene puttet i en ovn sammen med et kemikalie, der frembringer sort røg.

* Når flertallet er i hus, og en ny pave er valgt, bliver valgkortene brændt sammen med et kemikalie, der laver hvid røg.

* Røgen sendes op gennem en skorsten i Det Sixtinske Kapel, så verden kan følge med i, hvordan det går med afstemningerne. Katolikker flokkes på Peterspladsen for at observere røgen.

* Når konklavet har valgt en pave, træder den mest fremtrædende kardinal ud på balkonen på Peterspladsen og meddeler på latin: "Annuntio vobis gaudium magnum. Haremus Papam" (Jeg meddeler jer en stor glæde. Vi har en pave).

* Den ny pave træder derefter frem for at velsigne folkemængden på Peterspladsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.