Udland

Sådan fungerer konklavet eller pavevalget

"Haremus Papam" (Vi har en pave).

Sådan fungerer konklavet eller pavevalget

* Konklavet finder sted i Det Sixtinske Kapel i Vatikanet.

* 115 kardinaler fra forskellige dele af verden er med til at vælge pavens efterfølger.

* Kun kardinaler under 80 år har stemmeret.

* Kardinalerne viser sig ikke, før den nye pave er blevet valgt.

* Den hidtil længste konklave varede næsten tre år fra 1268 til 1271. Men flere andre konklaver har kun varet en enkelt dag.

* Bortset fra den første dag, hvor der kun holdes én afstemning, holder kardinalerne to daglige afstemninger, indtil en kardinal har et flertal på to tredjedele af stemmerne plus en.

* Kardinalerne afgiver deres stemmer på kort, hvorpå der er skrevet "Eligo in Summum Pontificem" (Jeg vælger som øverste pave). Stemmesedlerne bliver lagt i et kæmpestort guldbæger.

* Hvis det nødvendige flertal ikke kommer i hus ved en afstemning, bliver valgkortene puttet i en ovn sammen med et kemikalie, der frembringer sort røg.

* Når flertallet er i hus, og en ny pave er valgt, bliver valgkortene brændt sammen med et kemikalie, der laver hvid røg.

* Røgen sendes op gennem en skorsten i Det Sixtinske Kapel, så verden kan følge med i, hvordan det går med afstemningerne. Katolikker flokkes på Peterspladsen for at observere røgen.

* Når konklavet har valgt en pave, træder den mest fremtrædende kardinal ud på balkonen på Peterspladsen og meddeler på latin: "Annuntio vobis gaudium magnum. Haremus Papam" (Jeg meddeler jer en stor glæde. Vi har en pave).

* Den ny pave træder derefter frem for at velsigne folkemængden på Peterspladsen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst