Sådan gør du en god boliginvestering

Find områder i vækst, hvis du vil købe en bolig, der bliver mere værd med tiden

Udbuddet af huse og lejligheder er steget henholdsvis 10 og 32 procent i løbet af det seneste år. Det skyldes blandt andet, at der er kommet rigtig mange boliger til salg i løbet af de første fire måneder af 2019. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Udbuddet af huse og lejligheder er steget henholdsvis 10 og 32 procent i løbet af det seneste år. Det skyldes blandt andet, at der er kommet rigtig mange boliger til salg i løbet af de første fire måneder af 2019. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

BOLIGMARKED:Er du boligsøgende, har du sandsynligvis en lang række krav til dit kommende hjem. To badeværelser, fire værelser, stor have - og et nærmiljø, der er trygt og godt for dig og familien.

Men foruden trygge rammer kan dit nye hjem også ende med at blive en rigtig god investering, hvis du køber i et område, der er i vækst.

Det vil sige et område, som inden for en årrække ventes at blomstre op - med butikker, institutioner, skoler og liv.

Det vil nemlig med stor sandsynlighed øge din boligs værdi, siger Christopher Wagner, der er køberrådgiver og partner hos rådgivningshuset Bomae.

Men det er vigtigt, at du ikke har travlt. En god investering tager nemlig tid.

- Det nytter ikke noget, hvis man sælger igen efter fem år, siger han og råder til, at du planlægger at blive i boligen i mindst 10-15 år.

Hvis du ikke umiddelbart har blik for, hvilke områder der er i vækst, kan du finde en god indikation af det på for eksempel Boligsiden.

Her findes et markedsindeks, hvor du kan søge på et område og se, hvor mange boliger der er solgt over de seneste år, til hvilken pris og efter hvor lang liggetid.

- Her kan man blandt andet se efter, om salget er steget i området, siger Birgit Daetz, boligøkonom og kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

Er salget til gengæld faldet, kan det enten skyldes, at efterspørgslen ikke er der - eller at området er så populært, at det er blevet for dyrt. Det er sidstnævnte tendens, der har ramt flere dele af København.

Der kan også være penge at hente, hvis du investerer i en bolig et sted, hvor infrastrukturen eller andre ting i lokalområdet står over for forbedringer.

Kommer der for eksempel et metro- eller letbanestop nær din nye lejlighed inden for en årrække, vil det øge dens værdi, forklarer Hans Møllnitz Olsen, købermægler hos Bolighed.

Du skal også overveje, hvilken type bolig du køber.

- Udformningen af boligen betyder meget. Kombinationen af værelser og toiletter er for eksempel vigtig, hvis man er en familie, der skal have morgenlogistikken til at gå op, siger Hans Møllnitz Olsen.

Er der fire eller flere værelser, skal der også være mindst to toiletter, påpeger han. Det er noget, der er stor efterspørgsel efter - og det vil også spille ind, når du engang skal sælge boligen igen.

Har du en håndværker i maven, kan du også øge huset eller lejlighedens værdi ved at ændre på rumfordelingen og tilføje et ekstra værelse.

- Hvis boligen går ud til et bredere segment, vil det kunne ses på salgsprisen, siger Hans Møllnitz Olsen.

Flere boliger på markedet

* Der var i starten af maj rekordmange boliger på markedet. I forhold til samme tid året forinden var der 10 procent flere huse og 32 procent flere lejligheder.

* Det skyldes til dels, at der i årets første fire måneder er blevet sat rigtig mange boliger til salg.

* På landsplan var der 38.413 villaer og rækkehuse til salg. Stigningen i forhold til året før var størst i regionerne Nordjylland og Midtjylland.

* Der var 9089 ejerlejligheder til salg, og her var stigningen størst i regionerne Sjælland og Hovedstaden.

Kilde: Boligsiden

/ritzau fokus/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.