Sådan holder dit tøj i længere tid

Vasker du dit tøj, så snart du har haft det på en enkelt dag? Det behøver du ikke. Tøjet er sjældent beskidt, og du forringer dets levetid.

Af med tøjet og i vasketøjskurven. Sådan gør mange, uden at tænke nærmere over om tøjet egentlig godt kunne klare en dag eller to mere.

Karen Marie Hasling, der er tekstilingeniør hos Kolding Design Skole, har en række råd til folk, der gerne vil passe på deres tøj, så det holder sig længere. Det første er ganske simpelt at kigge grundigt på vaskeanmærkningen, for den bygger på tøjfirmaets egne tests.

- Det lyder måske som et banalt råd, men faktisk er vi ret hurtige til bare at sortere vores tøj i lyst, mørkt og kogevask. På den måde forringer vi meget tøjs levetid, forklarer Karen Marie Hasling.

En anden rigtig god grund til at følge vaskemærket slavisk er, at tøj i dag typisk fremstilles af flere forskellige slags fibre. Derfor kan det være svært selv at regne ud, hvordan tøjet bør behandles.

- Meget af det tøj, der produceres i dag, som, vi tror, er bomuld, er typisk blandet med polyester, hvilket skal behandles på en anden måde, forklarer hun.

Vi skal også blive bedre til at kigge på tøjet og vurderer, om det overhovedet trænger til vask. Lugter det eller se beskidt ud?

- Specielt hvis det er uld, kan man tit nøjes med at hænge det til luftning. Cowboybukser behøver man heller ikke vaske så tit. De er faktisk også rarere at have på, når de ikke er nyvasket, siger Karen Marie Hasling.

Det er dog ikke antallet af gange, tøj bliver vasket, der bestemmer, hvor længe det holder. Det kommer selvsagt an på tøjets kvalitet, og her kan man ikke gå ud fra, at det dyreste automatisk er det bedste.

- Man behøver heller ikke at vaske tøj, fordi der er kommet en plet på det, for man kan tit godt nøjes med at fjerne pletten. Ellers kan man vaske det i hånden for det slider meget mindre, forklarer Karen Marie Hasling

En god fingerregel er, at jo tættere tøjet er på kroppen, desto oftere skal det vaskes, og så gælder det også, at man skal holde sig fra tørretumbleren, da det slider meget på tøjet.

Der findes mange gode råd til, hvordan man kommer alverdens pletter til livs, men hos Forbrugerrådet ønsker kommunikationsmedarbejder Ane Feierskov Knudsen ikke at anbefale langt de fleste, da de ikke har været gentestet de seneste mange år. En lille håndfuld råd er dog testet for nyligt. Du kan læse dem nedenfor.

Fakta: Forbrugerrådets råd om pletfjerning.

- Generelt er det en god idé, at lægge tøj med pletter på i blød, inden du putter det i vaskemaskinen.

- Pletter fra te, kaffe eller bær fjernes nemmest ved brug af vaskemiddel eller pletfjernerprodukt med blegemiddel i.

- Fedtpletter som olie, makeup, mayonnaise og lignende kan med fordel behandles med opvaskemiddel i en times tid inden vask. Det gælder også for skjorter, der er blevet nusset i kraven samt gamle rødvinspletter.

- Drejer det sig om tyggegummi på tøjet, skal tøjet lægges i fryseren i et par timer, skrab det af og dup herefter pletten med benzin. Vask derefter.

Græspletter fjernes ved at  duppe med citronsaft før vask. Alternativt kan man opbløde det i tykmælk og dyppe det i sødmælk. Herefter dupper du med opvaskemiddel, lader det ligge i fire til seks timer og afslutter med en maskinvask.

Kilde: Forbrugerrådet Tænk.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.