Sådan holder du øje med knuder i kroppen

Gå din krop efter for knuder og se her, hvornår du skal reagere.

Dukker der pludselig en knude op i kroppen, er den første reaktion nok koldsved på panden. Den næste reaktion bør muligvis være et opkald til din læge.

Ikke fordi der per definition er noget galt. Men når det gælder knuder i kroppen, er det bedre at gå to gange for meget end en gang for lidt, understreger Hans Storm, lægefaglig vicedirektør hos Kræftens Bekæmpelse.

- Man skal holde øje med alle knuder, der pludselig opstår. Normalt har vi ikke knuder steder, hvor vi kan føle dem. Lymfeknuderne kan godt vokse og føles som en knude, og det kan være tegn på infektion, men det kan også være kræft, siger Hans Storm fra Kræftens Bekæmpelse.

Det handler om at kende sin krop, så man kan identificere, om der er en forandring. Hvis der opstår en knude, som ikke bare går væk igen, er det vigtigt at gå til lægen, siger Hans Storm.

Vær særligt opmærksom på bryster, testikler, armhuler, lysken og på halsen.

Brysterne kan være komplicerede at mærke efter, fordi brystvævet kan være knudret, og så skal en knude op på omkring en centimeter i diameter, før den kan mærkes.

- Jeg plejer at sige, at man skal mærke brysterne efter hver eneste måned på samme tidspunkt, hvor brystet har nogenlunde samme spændingsgrad. Så vil man efterhånden lære brystet så godt at kende, at chancen er større for at mærke en forandring, råder Leif Skive, speciallæge i almen medicin.

- Testiklerne mærkes efter typisk en gang om måneden, og det er lettere at mærke efter her end ved brysterne. Du kan faktisk mærke 90 procent af knuder i testiklerne, siger Leif Skive og foreslår, at man mærker efter i forbindelse med et bad.

Mærker man en knude et sted, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at der er noget alvorligt galt. Det kan være en godartet knude, men typisk er det, man mærker, hævede lymfekirtler.

- Men det er lidt tricky, for lymfekirtlerne hæver også i forbindelse med en forkølelse, det er et led i forsvarsmekanismen. Så hvis man har en hævet lymfekirtel på halsen, er det ikke ensbetydende med, at man har cancer.

Hævede lymfekirtler er ikke i sig selv et faresignal, hvis bare de skrumper eller glatter sig ud igen bagefter. Forsvinder hævelsen ikke igen eller vokser den, så er det vigtigt at gå til lægen, siger Leif Skive.

Her skal du tjekke efter for knuder:

- Hold særligt øje med knuder i brystet, knuder eller hævelser i armhulerne, lysken, på halsen og i testiklerne. Men hold også øje med knuder eller hævelser andre steder på kroppen.

- Du kan kun mærke knuder, der ligger tæt på overfladen. Knuder i organerne kan altså ikke mærkes.

- Mærker du noget, er det ikke ensbetydende med kræft. Det kan være en infektion, godartede knuder eller en cyste.

Kilder: Cancer.dk, Hans Storm, lægefaglig vicedirektør hos Kræftens Bekæmpelse.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.