Sådan kan danske VW-ejere få pengene tilbage

11 millioner VW-biler ruller rundt med mangelfuldt udstyr. Som bilejer i Danmark er der flere ting, du kan gøre, hvis en af bilerne er din.

Volkswagen i Danmark arbejder i øjeblikket på højtryk for at finde ud af, om danske bilejere er berørt af den skandale, der ruller ind over den tyske bilproducent i disse dage. 

For måske viser det sig, at den såkaldte "snyde"-software - som tilsyneladende er installeret i 11 millioner Volkswagen-biler - også er at finde i biler på de danske veje.

Og skulle det være tilfældet, har de danske VW-ejere to års reklamationsret at læne sig op ad.

Det oplyser chefkonsulent i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Henrik Sedenmark - uden at han ønsker at forholde sig til den konkrete sag.

- Efter dansk købelov skal en vare stemme overens med den aftale, man har indgået. Gør den ikke det, vil den efter købeloven blive betragtet som mangelfuld, og i så fald har du som forbruger for eksempel mulighed for at varen repareret eller få pengene tilbage, siger Henrik Sedenmark.

Men for at få pengene tilbage skal manglen på din bil "have væsentlig betydning for varen", forklarer han, og sælgeren har ret til at forsøge at reparere eller bytte bilen, før tilbagebetaling kommer på tale.

- I langt de fleste tilfælde vil producenten i første omgang forsøge at reparere varen, hvis det kan lade sig gøre. Kan det ikke det, kan du få pengene tilbage, hvis manglen menes at være "væsentlig" og altså have stor betydning for varen - ellers er der muligheden for at få et afslag i prisen, hvis fejlen kun har mindre betydning, siger Henrik Sedenmark. 

Du kan kun ophæve købet og få pengene tilbage, hvis du kan aflevere din bil tilbage i væsentlig samme stand, som den var i ved købet.

Du kan derfor ikke regne med at få pengene tilbage, hvis din bil er meget slidt.

VW's pressechef i Danmark, Søs Illum, oplyser til Ritzau Fokus, at hun og resten af kontoret i Danmark stadig afventer svar fra hovedkvarteret i Wolfsburg om, hvorvidt danske biler er solgt med den mangelfulde forureningsmåler i Danmark.

To amerikanere har ifølge engelske Sky News i dag valgt at lægge sag an mod Volkswagen, fordi de amerikanske VW-ejere ifølge deres advokat, Robert Clifford, ikke ville have købt deres VW-biler, hvis de vidste, at bilerne ikke er så miljøvenlige som lovet.

Advokaten forventer desuden, at bilerne vil falde i værdi på grund af den omfattende sag.

Fakta: Sagen kort.

Volkswagen har erkendt, at de har solgt 11 millioner biler verden over med en software, der er fremstillet for at pynte på målinger af bilens forurening.

Købeloven giver danske bilejere og andre forbrugere to års ret til at klage over en mangelfuld vare.

En vare, som for eksempel din bil, kan ifølge købeloven være mangelfuld, hvis sælgeren undlader at give dig oplysninger om varen, selvom det har betydning for dit valg, og han kendte oplysningerne eller burde have kendt dem.

Kilde: Konkurrence- og Forbrugerstyrrelsen

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst