Sådan kan den lokale købmand reddes

Små arrangementer og lokale varer kan være med til at redde butikken i lokalsamfundet

Med lokale tiltag er det muligt at få den lille landbutik til at overleve. Arkivfoto Martin Damgård <i>Michael Bygballe</i>

Med lokale tiltag er det muligt at få den lille landbutik til at overleve. Arkivfoto Martin Damgård Michael Bygballe

NORDJYLLAND:Forleden offentliggjorde Coop, at man ville lukke 20 butikker med underskud, heriblandt Fakta i Hals.

Hermed følger butikken i halen på mange andre mindre forretninger på landet, som i de seneste 10 år har drejet nøglen om.

På ti år er 17 procent af dagligvarebutikkerne på landet og i de små byer nemlig lukket. Men sådan behøver det ikke at gå fremover, skriver Avisen.dk.

Loyalitet går begge veje

Suzanne Ditlevsen, der er konsulent i LandLabDK har været med til et forsøg med ti lukningstruede butikker i lokalsamfundet.

Hun mener sagtens, at det kan lade sig gøre at vende udviklingen, så kunderne lægger penge nok lokalt, og den lille butik kan bevares. Men det kræver en stor indsats.

- Det handler om at skabe loyalitet mellem lokalsamfund og købmand. Det er ikke kun et spørgsmål om, at folk skal købe mere hos den lokale butik. Det er faktisk også købmændene, der kan gøre noget for lokalsamfundet, siger Suzanne Ditlevsen til Avisen.dk.

Lukket butik er lig med lave huspriser

Konsulenten nævner blandt andet salg af lokale produkter og små arrangementer for lokalbefolkningen som idéer til, hvordan den lille købmand kan tiltrække kunder til butikken.

For mange købmænd er det kun få ekstra kroner fra hver kunde, der skal til, før han kan drive en rentabel forretning.

Og for borgerne i det lille samfund kan der være god økonomi i at sørge for, at den lokale butik ikke lukker. I en rundspørge som Dansk Ejendomsmæglerforening lavede sidste år for De Samvirkende Købmænd, oplevede 90 procent af ejendomsmæglerne i de små samfund, at huspriserne faldt omgående, når den sidste butik lukkede.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.