Udland

Sådan kan Spaniens banker få hjælp fra EU

En gigantisk hjælpepakke fra EU's midlertidige redningsfond, EFSF, skal redde de spanske banker fra kollaps.

Sådan kan Spaniens banker få hjælp fra EU

Spaniens regering har lørdag aften bedt de 16 andre eurolande om at træde til for at redde landets banksektor.

De op imod 100 milliarder euro, som er på tale, skal først og fremmest hentes i EU's midlertidige redningsfond, EFSF, der gik i luften i maj 2010.

* I forvejen har Grækenland, Portugal og Irland fået lovning på hjælpepakker til en samlet værdi på over 192 milliarder euro fra fonden til at få deres statsbudgetter tilbage på ret kurs.

Som modydelse skal landene gennemføre omfattende nedskæringer og reformer blandt andet i det offentlige.

* Der er 250 milliarder euro tilbage i redningsfonden, og fra 1. juli går den permanente redningsfond, ESM, i luften, hvorved der vil være 800 milliarder euro til rådighed for at stabilisere den kriseramte eurozone.

* EFSF kan også give eurolande nødlån, så disse landes storbanker ikke krakker. Ved denne såkaldte bløde redning bliver pengene udelukkende pumpet i finanssektoren.

I sådanne tilfælde er kravene dog mindre restriktive, end når en hjælpepakke går til at konsolidere et statsbudget. Spanien skal dog reformere sine banker og udarbejde konkrete saneringsplaner for de berørte banker.

* Når den officielle anmodning foreligger, gransker EU-Kommissionen sammen med Den Europæiske Centralbank (ECB) og unionens finanstilsyn, om Spanien opfylder betingelserne for at modtage EFSF-lån til at rekapitalisere sine banker.

Først når det er sket, kan eurogruppen, dvs. de 17 eurolandes finansministre, formelt godkende hjælpepakken.

* Hvis de spanske banker skal gribes i faldet, så bør en rangorden overholdes. Inden et statsligt indgreb bliver bankerne bedt om at opfylde deres kapitalkrav i første række af aktionærerne.

* Den nationale regerings ansvar kommer først i anden række. Det kan gøres ved nationale programmer eller afvikling af pengeinstitutterne.

* Kun som en sidste udvej skal der gives lån fra den midlertidige redningsfond for at sikre finansiel stabilitet, når staten ikke selv er i stand til at rejse pengene. Her skal landets regering selv anmode om hjælp, hvilket Spanien altså nu gør.

Milliardlånet til Spanien vil blive kanaliseret gennem de nationale myndigheder, i dette tilfælde nationalbanken, som i sidste ende er ansvarlig for det. Pengeinstitutter, der har behov for kapital, må ikke selv kontakte EFSF direkte.

/ritzau/dpa