Danmark

Sådan reducerer du risikoen for livmoderkræft

Det kan betale sig at følge kostrådene

Colourbox

Colourbox

DANMARK:Efterlever du bare fem ud af ni kostråd kan du reducere din risiko for livmoderkræft med en tredjedel.

Det viser en dugfrisk italiensk undersøgelse, der har set på effekten af Middelhavskosten, der i de senere år nærmest er ophøjet til den mest effektive kur mod hjertekarproblemer.

Men ifølge den nye undersøgelse kan den åbenbart også forebygge risikoen for livmoderkræft.

I Danmark rammes cirka 750 kvinder årligt af livmoderkræft, hvoraf 80 procent er endometriekræft, som er kræft i livmoderens slimhinde. Risikoen øges efter 35 års-alderen og især 70-75 årige rammes.

Den nye undersøgelse er baseret på næsten 5.000 kvinder i Italien og Schweiz, hvoraf 1.411 havde fået konstateret endometrel-kræft, der er den mest udbredte form for livmoderkræft, og 3.668 kvinde, der fungerede som kontrol.

Forskerne fra IRCCS-Istituto di Ricerche Farmacologiche undersøgte hvad kvinderne spiste og hvor tæt på den såkaldte Middelhavskost, deres daglige kost lå.

Forskerne sammenlignede kvindernes daglige kost med ni af de vigtigste komponenter i Middelhavskosten og målte hvor tæt kvinderne holdt sig til dem.

De målte i hvilket omfang de indtog:

• grøntsager

• frugter og nødder

• bælgfrugter (bønner etc.)

• korn og kartofler

• fisk

• enkeltumættet fedt (olivenolie)

• mælk og andre mejeriprodukter

• rødt kød

• alkohol

10 vigtige grunde til at spise Middelhavskost

Middelhavsdiæten indebærer et rigeligt forbrug af de første seks elementer, men kun et moderat indtag af de sidste tre elementer - især rødt kød og alkohol.

Forskerne fandt, at kvinder, der holdt sig tættest til middelhavskosten ved at overholde syv-ni af rådene reducerede deres risiko for livmoderkræft med hele 57 procent.

Så effektivt beskytter kaffe mod livmoderkræft

De, der holdt sig til seks af kostrådene reducerede deres risiko for livmoderkræft med 46 procent, og de, der overholdt fem af rådene reducerede deres risiko med en tredjedel (34 procent). Men de kvinder, hvis kost indeholdt mindre end fem af komponenterne, reducerede ikke deres risiko for livmoderkræft betydeligt.

13 tegn på at du risikerer livmoderkræft

- Vores forskning viser hvor stor effekten af en sund afbalanceret kost kan have for en kvindes risiko for at udvikle livmoderkræft. Det giver os en større forståelse af hvordan vores daglige valg - som det, vi spiser og hvor aktive vi er - påvirker vores risiko for kræft, siger dr. Cristina Bosetti, der er hovedforfatter på undersøgelsen, som er offentliggjort i British Journal of Cancer.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.