Sådan sikrer D-vitamin dig en bedre kondition

Undersøgelse peger på, at du kan forbedre din kondition, hvis du spiser mere mad, der indeholder D-vitamin

Arkivfoto: Michael Koch <i>Michael Koch</i>

Arkivfoto: Michael Koch Michael Koch

HELE LANDET: I løbet af de næste måneder er det måske en god ide at spise mere mad med D-vitamin, hvis du vil forbedre din kondition.

Det antyder en ny undersøgelse fra Queen Margaret University i Edinburgh, hvor forskerne har testet hvor meget D-vitamin påvirker konditionstræning.

D-vitamin er både et vitamin og et hormon og hjælper med at kontrollere indholdet af kalcium og phosphat i blodet og er afgørende for dannelsen af knogler og tænder. De bedste kilder til D-vitamin er ultraviolette stråler fra solen, men kan også optages ved at spise bl.a. fede fisk og æg.

Tidligere undersøgelser tyder på, at D-vitamin kan blokere virkningen af enzymet 11-βHSD1, som er nødvendig for at producere stresshormonet cortisol. Høje niveauer af cortisol kan øge blodtrykket ved at indsnævre blodkar og stimulere nyrerne til at holde på vand. Da D-vitamin kan reducere blodets indhold af cortisol, kan det teoretisk set forbedre træningsresultater og reducere risikoen for hjertekar-problemer.

10 vigtige grunde til at spise D-vitamin

Det var ud fra den tanke at forskerne fra Queen Margaret University i Edinburgh gav 13 raske voksne på stort set samme alder og vægt 50 mikrogram D-vitamin eller placebo per dag i to uger.

Fem grunde til at drikke kaffe før træningen

Resultaterne viste, at de deltagere, der fik D-vitamin øgede den distance, de kunne cykle på 20 minutter, fra 5 km til 6,5 km, mens deltagerne på placebo ikke væsentligt øgede deres distance. Selv om de kunne cykle 30 procent længere på samme tid brugte de viste de færre tegn på fysisk anstrengelse.

Deres blodtryk var desuden lavere end deltagerne, der fik placebo, og de havde mindre cortisol i urinen.

Her er maden med mest D-vitamin

- Vores pilotundersøgelse tyder på, at D-vitamin kan forbedre konditionen og reducere risikoen for højt blodtryk, siger dr Raquel Revuelta Iniesta, der er medforfatter på undersøgelsen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.