Sådan undgår du at blive myggeføde i varmen

Er du plaget af myggestik om sommeren, kommer en insektforsker her med de gode råd til, hvordan du undgår at komme på myggenes menukort.

Myg Foto: Free/Colourbox

Myg Foto: Free/Colourbox

Sommeren er over os, og det varme sommervejr har allerede meldt sin ankomst.

Men sommeren er desværre også lig med flere insekter i luften, og her er særligt myg et kedeligt bekendtskab. Men det er ikke kun den blottede hud, som lokker myggene til, fortæller Thomas Pape, som forsker i insekter hos Statens Naturhistoriske Museum og er ekspert i mygs gøren og laden.

- Der er tre elementer, som myg går efter, når de skal finde en person at stikke. Det er den kulilte, som kommer ud af munden på os, når vi ånder ud. Det er den varme, som vi udskiller fra kroppen. Og så er det vores lugt, fortæller Thomas Pape til Ritzau Fokus.

Desværre er der ikke meget, vi selv kan ændre i forhold til vores kropslugt eller ånde, for at gøre os mindre attraktive for myggene.

Myg er nemlig ikke specielt interesseret i dig, fordi du enten dufter godt eller skidt. Så drop hvidløg og B-vitamin i håbet om, at det holder dig fri for myggestik.

De små insekter kan nemlig skelne mellem den lugt, de går efter, og den lugt vi prøver at camouflere os med.

Men frygt ikke - der er alligevel en del, du selv kan gøre for at undgå at blive myggenes foretrukne buffet, fortæller Thomas Pape.

- Man kan tage sig visse forholdsregler, hvis man er i områder, hvor der er mange myg. En af mulighederne er at tage en langærmet trøje på og nogle lange tynde bukser og sokker på, så man afskærmer de dele af huden, som vi normalt godt kan lide at have blottet om sommeren.

På den måde virker det som en fysisk barriere for myggene, men det holder også på de duftstoffer og den varmestråling, som kommer fra kroppen, og som myggene godt kan lide, siger han.

At vælge det rigtige sted at opholde sig kan også være en faktor i forhold til at undgå myggene.

Thomas Pape fortæller blandt andet, at det godt kan være en idé at sætte sig steder, hvor der er en let brise, da myg faktisk ikke flyver særlig godt. Derudover bør man være opmærksom ved skumringstid, når solen går ned.

De fleste myggearter, vi har herhjemme, er nemlig såkaldte skumringsmyg og er derfor mest aktive i dette tidsrum, så her er det en god idé at tage de lange bukser på.

- Et rigtig godt råd er også at bruge en myggestift eller myggespray. Det allerbedste på markedet lige nu er et kemisk middel, der hedder DEET. Det komponent er rigtig godt at have i en myggestift, så det kan man gå efter, fortæller Thomas Pape.

Han siger dog samtidig, at man endnu ikke kan købe det i håndkøb herhjemme. Det skal man til eksempelvis Sverige for at finde. DEET er da også et omdiskuteret præparat, så alternativer som citroneukalyptusolie kan ifølge Thomas Pape være næsten lige så effektivt.

Der kan også findes tilfælde, hvor folk er decideret allergiske over for myggestikkene, og så skal man over i en anden behandling.

Det fortæller Henrik Nielsen, som er ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aalborg Universitetshospital:

- Når vi bliver bidt, får vi noget af myggens spyt ind lige under huden. Det indeholder en lang række aktive molekyler, der provokerer vores krop til at reagere. Her reagerer vi dog meget forskelligt, og hos nogen kan det ende med, at man får en hævelse, som også giver kløe, siger Henrik Nielsen.

Sker det, kan det blive nødvendigt at behandle med allergimedicin, som indeholder antihistamin.

- Det kan nemlig dæmpe både kløe og hævelse, så det benytter vi os også af i udtalte tilfælde, fortæller han.

I langt størstedelen af tilfældene henviser Henrik Nielsen dog til, at man lader myggestikket gå i sig selv uden at klø for meget i det.

/ritzau/FOKUS

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden