Sådan undgår du bakterier i krydderier

Pas på hvor du stiller krydderierne - det kan være grobund for bakterier.

Pas på hvor du stiller krydderierne - det kan være grobund for bakterier.

Pas på hvor du stiller krydderierne - det kan være grobund for bakterier.

Krydderier placeres ofte på en hylde over komfuret eller på emhætten. Og det er da også praktisk at opbevare dem der, når man skal bruge dem til madlavning. Men placeringen ved emhætten kan give bakterier i kryderrierne. Det skriver alive.dk. - Krydderier, der er pulveriserede såsom paprika og karry, kan opsuge kondensvand, hvis de eksempelvis står over emhætten. De kan optage væske og suge til sig ligesom mel, og det får bakterierne til at trives, forklarer Preben Vestergaard Hansen, der er ekspert i fødevarer og ernæring samt lektor ved Professionshøjskolen Metropol, til Alive.dk. - Når de pulveriserede krydderier begynder at klumpe pga. fugt, så skal de smides ud. Men holdbarheden af krydderier er afhængig af opbevaringen. Hvis du opbevarer dem over emhætten, så kan varmen, fugtigheden og lyset påvirke krydderierne. De skal gerne opbevares tørt, lufttæt og mørkt, siger fødevareeksperten. Krydderiers holdbarhed Krydderier indeholder typisk jordbakterier. De kan overleve det tørre miljø og vågne op, når krydderierne kommer i en ret. Det bliver vi dog ikke syg af, hvis man varmer maden op til 75 grader og opbevarer den ved mindst 65 grader. Men falder temperaturen til mellem 35 og 40 grader kan de begynde at formere sig, og det kan man blive syg af. Hvis man sørger for at opbevare krydderierne tørt, lufttæt og mørkt kan de holde meget længe. Mel, bagepulver, kanel, vanilje, kardemomme, paprika og natron kan optage fugt. Hvis der er klumper i, skal det smides ud. Oregano, basilikum, timian, salt, peber og chili kan holde sig i årevis, mens sukker nærmest ikke kan blive for gammelt men holde sig i op til 10 år.