Sådan undgår du elektrisk stød under havearbejdet

Et par gode råd kan forhindre stød, forklarer el-konsulent

De mange haveredskaber, der efterhånden er el-drevne, kan udgøre f.eks. brandfare og risiko for stød. Foto: Iris/Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

De mange haveredskaber, der efterhånden er el-drevne, kan udgøre f.eks. brandfare og risiko for stød. Foto: Iris/Scanpix Scanpix Denmark

DANMARK:Flere elektriske maskiner hjælper os med havearbejdet, men hvis uheldet er ude, kan de give stød.

- Vi bruger stadig flere elektriske apparater i haven, og mange af dem skal stadig tilsluttes en stikkontakt, som typisk er indendørs. Mange løser udfordringen med en jungle af forlængerledninger, eller ved at trække en forlængerledning ud af et åbent vindue og sætte ledningen i klemme i vinduet, siger Mads Risgaard Knudsen, el-teknisk konsulent i erhvervsorganisationen TEKNIQ.

Han forklarer, at den type løsninger ofte øger risikoen for elektrisk stød og brand samtidig med, at de oveni er ulovlige.

Lange varme ledninger

Særligt to farer opstår ifølge konsulenten, når havesæsonen åbner.

- Den ene fare er, at der sker brud på ledningen, enten fordi den sidder i klemme i vinduet, eller fordi ledningen ikke er hårdfør nok til udendørs brug. Det betyder, at man risikerer stød, og der kan opstå brand, hvis ledningens strømførende dele kommer i kontakt med hinanden tæt på gardiner eller træet i vindueskarmen, siger Mads Risgaard Knudsen.

- Den anden fare er, at man bruger unødigt lange forlængerledninger eller forlænger en forlængerledning med en forlængerledning til, som gør, at ledningerne bliver for lange, og derfor kan overophede, smelte og starte en brand; i værste fald vil sikringen ikke afbryde ved en fejl eller en overbelastning, forklarer Mads Risgaard Knudsen.

/BLM/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.