EMNER

Sådan undgår du mobil-chok

Det kan koste dig dyrt at tjekke Facebook og mails via mobilen, når du er på vinterferie. Se hvordan du undgår chokregning.

Når du tager den bærbar pc og mobilen med på vinterferie, betaler det sig at være opmærksom på, hvordan du benytter dem. - Mange bruger især mobilen til at holde kontakt med familie og venner via blandt andet Facebook, holde sig opdateret med nyheder hjemmefra eller som underholdning, når de er på ferie. Det er dog vigtigt at tænke på sit forbrug, for priserne kan være langt højere i udlandet end hjemme, siger Peter Krogsgaard, VP Consumer i Telia Mobility Services. Fem råd til at undgå høje regninger:

  • 1.: Brug din mobil med omtanke. Priserne kan være meget højere end i Danmark, og tjenester, som normalt er gratis hjemme, kan koste penge at bruge i udlandet. Du skal også være opmærksom på, at eventuelt inkluderet data ikke gælder i udlandet.
  • 2.: Du betaler for at modtage opkald. Husk at du i udlandet både betaler for de opkald, du selv foretager, og de opkald, du modtager.
  • 3.: Dyr telefonsvarer. Det kan være en fordel at slå din mobils telefonsvarer fra i udlandet, for det kan blive dyrt for dig, hvis der bliver indtalt beskeder. Du betaler nemlig både for opkaldet fra Danmark til der, hvor du befinder dig, og igen fra din feriedestination hjem til din telefonsvarer i Danmark.
  • 4.: Slå automatisk download fra. Nogle mobiler er sat til automatisk at hente e-mails, nyheder og anden information med regelmæssige mellemrum. Husk at slå det fra, inden du rejser.
  • 5.: Vælg mobilnet manuelt. Du har selv mulighed for at vælge det mobilnetværk i udlandet, du vil bruge. På din teleoperatørs hjemmeside kan du ofte se, hvilket netværk, der er billigst for dig at bruge.
Fra 1. juli 2010 er der sat en grænse for, hvor meget mobildata du kan bruge, når du opholder dig i EU. Flere teleselskaber i Danmark (bl.a. Telia) har indført den samme grænse for dataforbrug i hele verden, så din regning for mobildata ikke overstiger 450 kroner pr. måned, når du er på ferie. Grænsen kan dog hæves til 1000, 2500, 5000 eller 25.000. kr. via sms, hvis du ønsker det.