Sådan undgår du ræsermave

Vil du undgå at sidde på toilettet med tynd mave hele julen, så se Fødevarestyrelsens gode råd her

Arkivfoto

Arkivfoto

HELE LANDET: Hvis du ikke vil risikere at skulle opholde dig på toilettet med dårlig mave hele tiden henover juledagene, men tværtimod gerne vil tage del i en af julens store glæder - nemlig at få en masse god mad at spise - så har Fødevarestyrelsen udarbejdet en række gode råd for, hvordan du skal behandle din mad. Her er Fødevarestyrelsens gode råd:

Ryd op i køleskabet

Hvis det kniber med pladsen i køleskabet til al julemaden, så Sorter ud i konservesdåser, øl, sodavand og frugt og grøntsager, der ikke behøver at ligge på køl. Hvis køleskabet er overlæsset, bliver køleskabstemperaturen hurtig for høj.

Tjek temperaturen i køleskabet

Kød, pålæg, middags- og frokostretter og andre letfordærvelige fødevarer bør altid opbevares i køleskabet ved højst fem grader. De fleste bakterier kan ikke vokse, når temperaturen er fem grader eller lavere.

Husk at vaske hænder

Vask hænder og skærebræt, knive og andre redskaber, når du skifter mellem forskellige råvarer og retter. På den måde kan du undgå at sprede bakterier.

Hold råvarer og spiseklar mad adskilt

Når du tilbereder julefrokosten eller julemiddagen, skal du holde råvarerne adskilt fra den færdige mad. Det er især vigtigt at undgå, at der kommer bakterier fra råt kød, fjerkræ, fisk, æg eller fra uskyllet frugt og grønt over på mad, som spises uden at blive varmet op.

Varm maden igennem

Ingen julefrokost uden lune retter - men retterne bør have været varmet ordentligt igennem, inden de serveres. Når maden varmes ordentligt igennem, dræbes bakterierne. Hvis rester af lune retter skal spises dagen efter, skal resterne ikke blot lunes lidt, men igen varmes ordentligt igennem, inden de serveres.

Sæt rester hurtigt på køl

Både de lune retter og de kolde anretninger som sild og laks må ikke stå for længe fremme på spisebordet. Maden bliver nemlig hurtigt lummervarm, og så vil bakterierne stortrives.

Server en ret ad gangen

Hvis du vil gemme rester fra julefrokosten, bør du ikke servere al maden på én gang. Server retterne i flere omgange og sæt resterne i køleskab efterhånden som maden er serveret for sidste gang.

Nedkøl forberedte retter

Skal du have en større julefrokost hjemme, forbereder du sikkert nogle af retterne dagen før. Husk at nedkøle retterne hurtigt.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.